Trump mot Biden

Nok en gang er det presidentvalg i USA, og hele verden følger spent med. Men hvorfor har det seg slik at alle er så opptatt av valget i USA?

en kommentar av Thord H. Stemland


Tradisjonelt finner valget sted den første tirsdagen etter den første mandagen i november. Det betyr at valget i år finner sted 3. november. Denne gangen er det president Donald J. Trump, republikanerne sin representant, som går for sin andre termin som president. Fra demokratene har vi Joe Biden, tidligere visepresident for Obama-administrasjonen.

Svaret på hvorfor alle følger med er ganske enkelt. USA er en stormakt som mange nasjoner i Asia og Europa er svært avhengige av. På samme tid har USA også en del allierte og fiender som begge kan få stor nytte av USA basert på hvem som vinner. Det er også relevant at det fortsatt er en pandemi på gang. Hvordan USA kommer til å gå frem med å takle viruset er opp til den kandidaten som vinner.

Det er mange grunner til å håpe på et bytte av president. Det er fire år siden Donald Trump ble valgt. Siden da har han blant annet nesten startet tredje verdenskrig ved å starte en konflikt med Iran. Heldigvis ble situasjonen avverget. Han har avsluttet avtaler som atomavtalen med Iran og det er gjengs oppfatning at han har taklet pandemien veldig dårlig. Selv om Coronaviruset fortsatt pågår i USA har Trump gått imot helseråd, til tross for at han selv har hatt viruset. Hvis Trump vinner er det mulig for at pandemien i USA kommer til å bli verre og verre.

For resten av verden kan det bli ille hvis Trump vinner, siden han har er så klar på å sette Amerika først. Trump har gått ut av Paris-avtalen, som har som målsetting at vesten skal kutte ned på CO-2 utslippene. Trump har også snakket om USA sine allierte som sine fiender. G7-møtet i 2019 startet dårlig ved at Trump sa at han ville reformere G8 med Russland, som gikk ut etter Krim-krisen. Hvis Russland blir med igjen, vil de kunne ha større innflytelse på globale avgjørelser, noe mange har uttrykt bekymring for. Trump har også fornærmet statsledere både på Twitter (Justin Trudeau, statsminister i Canada) og ansikt til ansikt (Angela Merkel, kanseller av Tyskland). Han har i tillegg forrådt allierte som Japan og Sør-Korea ved å støtte Kim Jong Un sitt ønske om mindre amerikansk samarbeid med Sør-Korea.

Videre er Trump så langt en av kun tre presidenter som har stått ovenfor Riksrett. Han er uttalt fiendtlig til immigrasjon og han vil bygge videre på veggen mellom USA og Mexico.

Det må sies at Biden heller ikke er den mest optimale kandidaten. Han har vist fiendtlighet mot Kina flere ganger og beskyldt dem for urettferdig handel og miljøpåvirkninger. Derfor har Biden sagt at han vil skape en koalisjon med andre demokratier mot Kina. Dette kan føre til en ny kald krig.

Likevel har Biden noen gode poeng. I USA vil han utvide Obamacare, også kjent som «Affordable Health Care Act», som vil gjøre det billigere for alle i USA å søke hjelp med helsen, noe som er latterlig dyrt i USA. Han vil også gjøre det lettere for immigranter som ønsker seg til USA. Når det kommer til utenrikspolitikk, vil Biden gå vekk fra Trump sin «Amerika først»-politikk og gjenopprette relasjoner med andre land, for å prøve å redde Amerikas rykte innenfor G7 og NATO.

Alt i alt er det nok best for både USA og resten av verden at Biden vinner valget i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *