Alkoholen ødela livet til Sverre (45), redningen var å hjelpe andre

Alkoholen gikk fra å stå på hyllen til å bli en trøst han søkte hjelp hos.

av Alba Framnes

Første møte 

– Jeg var 15 år første gang jeg drakk, forteller Sverre. Sverre har tidligere vært alkoholiker. Første gang han drakk var han på fotballcup. Det ble for mye og endte i katastrofe, forklarer han. 

Hvor lenge han var avhengig er vanskelig å si. Videre forteller han at avhengighet ikke er en eksakt vitenskap. Du har den fysiske biten, og den mentale biten.  

Til tross for sterk fokus på narkotiske stoffer, forblir alkohol det største stoffproblemet i Norge, dette står i en artikkel på NHI sine nettsider. I følge en undersøkelse drikker omlag 10% av voksne i Norge på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet, står det lenger nede i samme artikkel. 

– Det handler om at ting blir en vane, også er det den følelsesmessige biten som hører til det. 

2010 

Vi er i 2010. Sverre hadde nettopp en episode i livet hvor han har innsett at alkoholen har en helt annen virkning enn tidligere. Sverre hadde stort ansvar på jobb dette året. Han ble helt utbrent, og jobbet seg selv ihjel.  

– Jeg gikk fra å være oppegående til at jeg ble et vrak.  

Denne episoden førte til at han gikk helt ned i kjelleren og ikke turte å gå ute blant folk. Alkoholen gikk fra å være en venn som han slappet av med, til å bli en trøst.  

Samme året gikk Sverre igjennom en skilsmisse. På grunn av bruddet mistet han kontrollen. Etter dette gikk det fort. Ting endret seg, han likte seg best for seg selv, og skjulte dette for de rundt han.  

– Jeg taklet ikke mine egne følelser så derfor måtte jeg drukne de. 

Avlastning og stressfaktor 

Jobben holdt han likevel i skinnet. Men, alt ansvaret ble for mye. Han dro hjem og drakk. Sverre definerte seg selv som en arbeidsnarkoman. Som tok det til et usunt nivå.  

– Det var sjeldent jeg bare satt meg ned å drakk masse, men at jeg heller drakk på fester.  

På en fest kunne det godt gå noen liter alkohol. Hadde han drukket en hel kasse øl ville du ikke sett på det han.  

Alkoholisme 

Sverre var gift i 15 år. Han husker at det alltid var episoder hvor han hadde gjort noe, og alkoholen hadde mistet kontrollen. Han drakk ikke hver dag, og han påpeker at dette ikke er det, han mener, alkoholisme handler om.  

– Jeg tror du kan være alkoholiker selv om du bare drikker i helgene. Det handler om makten alkoholen har.  

I følge NHI betegnes alkoholisme og alkoholavhengighet som når alkohol blir brukt for å endre på humør, når det påvirker det sosiale livet ditt og når det kan skade deg eller folk rundt deg. SML, beskriver det som en tilstand som foreligger når et menneske er så avhengig av alkohol at det går ut over den fysiske eller psykiske helse.  

Sverre sammenligner en avhengighet med kreft. Han sier at hvis legen sier du skal ta cellegift, så gjør du det. Men har du problemer med rusmidler så er det selvdestruktivt, så man vil ikke kjenne på problemet.  

Gitt opp 

Det er flere hendelser Sverre husker fra denne perioden av livet sitt. Et av de sitter litt ekstra langt inne; han hadde gitt opp. Sverre hadde ikke lyst til å leve lenger.  

– Jeg satt og planla hvordan jeg skulle ta livet mitt, så jeg var på det nivået der, forteller han videre. Situasjonen ble ikke bedre at han drakk i tillegg. 

Han forteller meg om familieturer hvor alt han ønsket var å ikke drikke, men han ikke klarte å styre seg. Selv om han hadde bestemt seg, klarte han ikke målet sitt. Dette er en av grunnene til at han likte seg bedre for seg selv.  

Jobbturer og konferanser ble ofte fylt med alkohol. Det som reddet han fra å ikke få advarsler var kameraderi. De var bare flaks at det ikke skjedde noe alvorlig. Han gikk rundt i Berlin og andre byer full.  

Verden rundt  

Det var få som var klar over Sverres avhengighet. Han var stort sett i godt humør. Når han drakk var du veldig oppe, men helt ned i kjelleren når du var edru.  

– Når jeg tenker psykisk sykdom og rus så henger det veldig sammen. Du får aldri bort rusproblemet før du fjerner rusproblemet og psyken, forteller han.  

Sverre ble mer og mer mentalt syk. Han forklarer atferden sin som manisk depressiv.  

Noe må gjøres 

I følge tall fra FHI ble det registrert 336 alkoholutløste dødsfall i Norge i 2016. Hvor 79% var menn, og gjennomsnittsalderen var 63 år. Disse tallene er ikke bare knyttet alkoholisme. Det er sykdommer som forverres ved alkoholinntak, trafikkulykker og annen voldsom død. 40% av de alkoholrelaterte dødsfallene var dødsårsaken klassifisert som avhengighet.  

Den endelige smellen var juni 2010. Ett år senere, Juli 2011, orker han ikke mer. Han ringte AA, Anonyme Alkoholikere, og dro på et møte. Sverre var edru i 3-4 uker. Og etter ett år inn i et liv uten kontroll og mening sier han at nok er nok.  

– Hadde jeg valgt å ta en drink nå ville det vært ansvarsfraskrivelse. Hvis jeg først blir hekta er jeg lost, forklarer Sverre. Det vil være så sterkt at du ikke er i stand til å motstå det fortsetter han.  

Rop om hjelp 

Sverre bestemte seg for at nok var nok, han måtte ha hjelp. Han kontaktet familien sin og fortalte at han ikke lenger ville leve. De kjørte han til Tolv Trinnsklinikken. De driver ett av AA sine behandlinger. Behandlingsmålet med tolv trinns behandlingen er å hjelpe mennesker med å velge en rusfri levestil. Samt utvikle holdninger, motivasjon og ferdigheter til å mestre utfordringer i egen hverdag.  

– Redningen var AA, hvor jeg traff andre som hadde samme problemet, sier han. 

Han hadde ikke klart det uten hjelp. Det er hele tiden den runddansen om at man gjør ting man gjerne ikke vil. På behandlingssenteret fant de en løsning som gjorde at han klarte å snu om. I stede for å ha fokus på seg selv hadde han fokus på andre.  

Livet etter 

– Man tenkte jo at nå blir det kjedelig, forklarer han. 

Kort etter Sverre ble edru, fikk han beskjed om at han hadde fått kreft. Han mener at alkoholismen ga han en verktøykasse som hjalp han med å håndtere ting. Igjen kunne han bruke AA sitt program for å komme seg gjennom sykdommen.  

Sverre vil sette lys på dette programmet. Han forteller at løsningen er så lett at den ikke blir tatt seriøst. Offentlige tar ikke programmet seriøst. Men han har sett det fungere i praksis.  

– Det handler om åndelighet og det fysiske er uproblematisk, mener Sverre. 

Det er den psykiske og følelsesmessige biten som er kilden, og det man må jobbe med. Problemet er ikke middelet, det er menneske bak, fortsetter han.  

I ettertid har Sverre vært med å hjelpe AA. Han har vært med å lede møter, og kjørt folk til og fra møtene. Å ha fokus på andre og ikke seg selv er noe han synes er viktig.  

Egoisme 

Statistikken på folk som er avhengig er deprimerende. Problemet er mye større enn man tror. Sverre sammenligner det med et isfjell. Toppen av isfjellet er de du ser nede i byen, som sliter med rusproblemer. Du ser ikke mengden. Sverre mener fasaden lyver. Flere sitter hjemme med vinglasset, og lar det styre verden.  

– Å være hjemme og drikke for seg selv skader ikke noen direkte. Men de gjør det indirekte ved å prioritere seg selv, mener han.  

Sverre fortsetter å forklare at de som er usynlig, og gjerne aldri stiller opp også sårer andre fordi de tenker på seg selv. Han mener det er egoisme, og at man må gjøre opp med fortiden. 

Barna  

Sverre har brukt mye tid på at de tre barna hans ikke skal være usikker.  

– Rett etter jeg var blitt edru utfordret jeg min egen skjebne. Jeg gikk inn i et forhold, og i tillegg ble hun gravid.  

Det er slike situasjoner Sverre mener er farlige. Det er masse følelser med i bildet. Det følelsesmessige er det farligste for tilbakefall, mener han.  

Edru 

Siden 2011 har Sverre holdt seg edru. Hemmeligheten hans for å ikke ty til glasset er å tenke på seg selv i blant. Han forteller at man ikke klarer å holde seg edru ved å love andre det, eller baser på hva andre vil. Man må ville det selv.  

– Et tilbakefall starter lenge før du begynner å drikke. Så lenge man er bevisst på signalene, og er åpen med folk kan det fikse seg, sier Sverre. 

I følge forskning.no kan gjerne ikke alkoholikeren selv forklare hva som utløser suget, og tilbakefallet beskrives gjerne som irrasjonelt og ute av kontroll.  

Å tenke over at man har vært avhengig av alkohol er ikke noe Sverre gjør ofte. Han forteller at det ikke er noe nyhet at han har vært det, og at han har fått seg et ritual han gjennomgår.  

– Jeg må gå tilbake å tenke på hva som har skjedd. Hva er poenget med å gjøre det mot seg selv, Spør han. 

I dag er Sverre mye sterkere mentalt og trygg på seg selv. Alkoholen står på hyllen.   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *