Tidligere rusmisbruker advarer ungdom

Under årets framtidskonferanse fikk elevene treffe tidligere narkotikamisbruker, Roger Ellingsen.

Skrevet av Maria Seim
Foto av Sveinung Øiestad

– Jeg er ikke her i dag for å moralisere. Om ungdommen velger å bruke eller ikke bruke er opp til dem. Jeg nøyer meg med å fortelle historien om hvordan det kan gå, og deretter kan folk gjøre seg opp sine egne tanker, forteller Ellingsen.

I løpet av workshopen møter vi daglig leder av Wayback-stiftelsen, Roger Ellingsen. Wayback arbeider med kriminelle og kjemper om å gi dem et liv uten rusmisbruk og kriminalitet. De ansatte i Wayback-stiftelsen har selv hatt en kriminell bakgrunn, men har klart å snu om på livet.

Roger Ellingen holder foredrag om rus og sin kriminelle bakgrunn

Under foredraget forteller Ellingsen om sin kriminelle bakgrunn som narkotikamisbruker. Basert på hans historie formidler han farene ved rusmisbruk og han ønsker å gi elever en større forståelse av hva stoffene gjør med folk, og hvor farlige de faktisk er.

– Jeg tror at når man får møte noen som har fått kjenne på begge sider av det, så er det gjerne flere som vil tenke seg om en ekstra gang eller to, legger han til, sier Ellingsen

Tilstede på workshopen var lærer, Agnes Nygaard. Hun er hjernen bak konseptet.

– Det vi vil med denne workshoppen er å opplyse ungdom mer om faren og konsekvensene av rusmiddelbruk i ung alder, sier Nygaard.

Agnes Nygaard ønsker å opplyse unge om konsekvensene av rusmisbruk

Da Bjørn Nilsen, medlem av miljøteamet på skolen fikk fatt i idéen ble han engasjert. Han synes det er et viktig tema å ta opp. Ifølge en undersøkelse publisert av Folkehelseinstituttet i 2018 er norske 15- og 16-åringer i bunnsjiktet sammenlignet med andre land i Europa og USA når det gjelder hvor mange som bruker både cannabis og andre illegale rusmidler. Men ifølge helsesøstre og rådgivere ved Nordahl Grieg videregående er det et problem som har eskalert veldig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *