– Man må se virkeligheten for å forstå den

Forholdene i Moria er kaotiske, og Marthe Valle har fått nok av hvordan Norge håndterer situasjonen. 

Skrevet av: Lovise Hansen Fjelltveit

– Flyktningene som lever i Moria går å legger seg i de kalde, skitne teltene. De skader seg, de kutter seg, det er selvmordsforsøk, det er vold og det er infeksjonssykdommer, sier sanger Marthe Valle

Hun sier at det er så viktig å se ting. Å få oppleve det som foregår ved å være der, kjenne på luktene og se folk inn i øynene på de som har det vanskelig. Siden 2015 har Valle dratt ned til Hellas. Første gangen hun reiste ned, så var det en fullstendig kaotisk situasjon. Det bor 1300 barn i Moria som er der alene. 

Teltene i en flyktningleir på Moria. Bilde: Privat

– Helt siden jeg gikk på videregående har jeg vært opptatt i å være engasjert, og vært opptatt med å følge med på hva som skjer i verden.

– Regjeringen har ikke sett det verste

Valle har lenge forsøkt å formidle dette til folk i Norge men ikke minst regjeringen. Hun mener at mennesker må se virkeligheten ved å oppleve det for å forstå hvor forferdelig forholdene er. 

– Vi har prøvd å invitere utenriksministeren med til Moria, for at hun kan få se selv og etter det så kan vi prate om det er nok det Norge gjør, eller om vi kan gjøre mer. Men jeg vet ikke hvorfor de ikke vil dra ned. 

I går var hun tilstede på åpningen av framtidskonferansen 2020, og fortalte elevene om hva som virkelig skjer i Moria. 

Marthe sier selv at hun har prøvd å konfrontere Utenriksdepartementet flere ganger, men alt hun får høre er “Ja men vi sender penger”. Som tidligere nevnt så har hun vært i disse leirene i Hellas, men hun har aldri sett noe til pengene som regjeringen lover vekk. 

Hvor blir pengene av? 

Ifølge regjeringen sine artikler om migrasjonsutfordringene kommer det fram at “Norge alene bidrar i 2019-2024 med 330 millioner kroner gjennom EØS-midlene til mottak og asylbehandling i Hellas” og at “en stor del av den norske støtten går til sårbare grupper av migranter, som enslige mindreårige asylsøkere.”

– Det er ingen i regjeringen som kan svare på hva de pengene egentlig har gått til. I tillegg så har vi funnet ut at ca 650 millioner av disse EØS-midlene som Norge sier de bidrar med, de har kommet tilbake til Norge og har gått til helt andre ting, sier Marthe Valle

Marthe Valle har flere ganger vært i Moria for å hjelpe til i leiren, men det første møtet med et slikt arbeid i Palestina, ble et sjokk.

– Jeg hadde lest så mye om hva som foregikk i Palestina, så jeg trodde jeg visste litt hva det var jeg skulle komme til, sier Valle.

Om en uke reiser hun ned igjen til Hellas sammen med skuespiller Kristoffer Joner, for at han skal få oppleve hvordan forholdene er i Moria. 

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kunne ikke kommentere saken. Men Utenriksdepartementet viser til tidligere uttalelser om saken.
K

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *