– Ditt forpulte sotrør, pell deg hjem til Sahara

Disse ordene og en dør fikk Aiman Shaqura slengt i mot seg da han solgte julenek som nyankommet flyktning. Nå arbeider han for å inkludere innvandrere i samfunnet.

– Den døra husker jeg fryktelig godt. Det var en veldig vanskelig opplevelse der og da. Jeg falt ned i dørkarmen i tårer og greide ikke å reise meg opp. Men jeg bestemte meg for at det kan ikke ende slik. Jeg må banke på flere dører, sier Shaqura mens han tenker tilbake til tiden han tilbrakte som 12 år gammel flyktning på Toten.

Fra flyktning til gründer

Siden den gang har flere dører åpnet seg for Shaqura. Til tross for at han i store deler av barndommen levde på flukt fra borgerkrig er han i dag blitt en suksessfull gründer. Onsdag gjestet han NGVs framtidskonferanse hvor han snakket om hva som kreves av innvandrere for å lykkes med integreringen i det norske samfunnet.

– Det første du må begynne med er å komme deg inn i et miljø hvor det er folk som ser ressurser i ulikheter. Det er mange som jobber hardt og ikke får det til fordi de har en feil strategi. For dem er det viktig å ha mindsetet; “Ok, jeg får det ikke til. Hva kan jeg gjøre annerledes?”, sier han.

Som tenåring tok Shaqura fremtiden i egne hender og arbeidet hardt for å tjene penger ved siden av skolen for å klare seg mer på egenhånd. Med støtte fra lokale krefter fikk han motivasjonen han trengte. I dag ønsker han å gi flere innvandrere muligheten til å komme ut i jobb, og gjennom det nettverksbyggende konseptet Give A Job arbeider han for et tettere samarbeid mellom innvandrere og næringslivet.

– Næringslivet må tenke annerledes

Shaqura vedgår at det er flere utfordringer knyttet til dagens integrering, men er helt klar på hva som må til for å få lykkes i framtiden.

– Jeg tror det handler om holdninger. De som kommer hit må investere i det norske samfunnet, for at samfunnet skal investere i dem. Næringslivet må tørre å tenke og rekruttere annerledes. Og det offentlige må være med på å bygge disse broene mellom lokalbefolkning, næringslivet og dem som har kommet hit, for at flere skal bli inkludert.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *