Når 100 får nei, trengs en forbedring

LEDER: Skolen trenger et bedre system for å tildele plasser på workshops under framtidskonferansen. Det nåværende systemet fjerner mye engasjement fra framtidskonferansen hos elevene.


I år søkte 143 elever på ngv esport, 100 av disse ble fragitt muligheten til å delta. Dette krenker integriteten til søkerene, og grunnet en mangel på konkurerende workshop de tre siste årene, blir de fleste søkere skuffet når de ser resultatet på framtidskonferansen.

Framtidskonferansen er et årlig arangement av Nordahl grieg vgs som tilbyr elevene tilpasset læring. Elevene blir utdelt workshops som er en praktisk form for læring. I år er det alt fra global oppvarming til esport. Elevene har mange workshops å velge mellom, og når det nærmer seg framtidskonferansen har elevene muligheten til å rangere workshoppene etter interesse. I år rangerte over 140 elever ngv esport på toppen av listen sin. Etterspørselen for denne workshoppen var overveldende grunnet at den kombinerer læring, moro og samarbeid.

Workshoppene er rettet for mye mot emner som er «inn» for tiden, i stedet for å fange interessegruppene som finnes på skolen. Skolen er allerede flink til å oppfordre elever til å diskutere emner som er aktuelle for dagens samfunn. Selvfølgelig er det bra at skolen tilbyr workshops som opplyser om viktige debattemner, men de fleste elever vil heller ha seg en pause fra de typiske skoletimene. Da er workshops som esport en lettelse for de fleste. Derfor er kommunikasjon med elever nyttig for å bestemme hvilke workshops som blir tatt i bruk.

Elever ser på framtidskonferansen som en pause fra den typiske hverdagen. Derfor er det skuffende å se at noen workshops reflekterer rundt emner som skolen allerede har tilbud for. Skolen burde være åpen for mer uortodokse emner. Det er disse emnene som får mest søknader, og engasjement.

Workshoppene burde ikke bli begrenset for antall elever som kan delta i workshoppene, og det burde vært en mulighet for elever til å annonymt påvirket hvilke workshops som skal representere framtidskonferansen. Elevrådet må ha større påvirkning på framtidskonferansen, ved å representere elevene.

Vi ser forbedringer i konstruksjonen av workshoppene opp gjennom årene, og spesielt i år hvor elever har fått vært med på å planlegge workshoppene. Desverre er ikke dette et bra nok tiltak ettersom at det fortsatt er et flertall av elever som er i likegyldig misnøye. Det trengs en positiv utvikling i systemet som utdeler workshoppene. Vi har troen på at skolen kan utvikle bedre workshop og et system som garanterer at alle elever får en mulighet til å oppleve en tilpasset læringsform som spiller på deres interesser utenfor skolen.

One Reply to “Når 100 får nei, trengs en forbedring”

  1. Arve Aksnes

    Mange gode refleksjoner i denne lederen, ikke minst punktet om at workshops «…burde ikke bli begrenset for antall elever som kan delta». Jeg er ikke like enig i det som skrives om at elevenes integritet krenkes når man ikke får oppfylt ønsket om ngv esport, og videre tenker jeg at «elever ser på framtidskonferansen som en pause fra den typiske hverdagen» kanskje forteller at vi ennå ikke (fra et lærerperspektiv) har blitt flinke nok til å få frem hva meningen med Framtidskonferansen er. Men dette siste momentet om «pause» er helt sikkert en riktig vurdering av hvordan mange av ungdommene ser på arrangementet, og noe vi må være bevisste på i fremtidige planlegginger av nye konferanser. For øvrig tenker jeg at lederen avsluttes på en konstruktiv og god måte, helt i tråd med den profesjonalitet jeg forventer (og fornøyd konstaterer) fra NGV Media sin side.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *