Det er på tide at skolen fikser kontaktene sine

Dårlig løsning av skolens stikkontakter i gulvet har ført til stor bruk av skjøteledninger. Dette er både irriterende og mer brannfarlig.

Av: Sveinung Søreide Øiestad (tekst/foto)

Ved Nordahl Grieg videregående skole er det ikke alle steder der det er nok strøm til alle. Det er det flere grunner til. Gulvkontakter som ikke fungerer og manglende strøm i kontakter er to av de.

Et eksempel er på rom 234 på medieavdelingen ved skolen. Ved testing av stikkontaktene tidligere i høst, så var det 18 av de 48 stikkontaktene i rommet som leverte strøm. Kun seks av disse 18 er tilgjengelig for at elever skal kunne sitte ved en pult og lade.

Økt brannfare

Det hele har ført til en løsning med skjøteledninger på kryss og tvers i mange klasserom. Hadde kontaktene i gulvet funket ville en i stor grad ha sluppet skjøteledningene.

– Dette er ingen permanent løsning for en skole fordi en snubler i det. Vi er heller ikke glad i skjøteledninger fordi det er mye mer brannfarlig enn å koble rett i stikkontakt, forteller assisterende rektor Anita Jensen Ystebø.

Nødutgangen for medieavdelingen er på rom 234 om en må evakuere. Elever og lærere kan snuble i skjøteledningene, og en har i tillegg rullestolbruker på avdelingen.

Til irritasjon for elever

Det er ikke bare brannfarlig med for mye skjøteledninger. Det kan også være til irritasjon for både elever og lærere. NGV skal jo være en moderne og teknologisk skole, men det å få lade er ikke alltid det letteste.

– Jeg opplever at jeg ofte må lade når jeg kan hvis jeg sitter i et klasserom med kontakt i nærheten, sier elevrådsrepresentant for 1MEA, Emil Torvik Griffiths.

Griffiths forteller at han bruker å se hvor det er strøm for å finne ut hvor han skal sitte i klasserommet. Han beskriver situasjonen med skjøteledningene som et kaos, og forklarer at det er litt ekstra tungvint for rullestolbrukere.

Er klar over problemet

Assisterende rektor og elevrådsrepresentanten fra 1MEA er ganske enig om hva løsningen må bli for å bli kvitt skjøteledningene.

– En må få gjort noe med de gulvkontaktene som ikke fungerer. De må skiftes ut med et system med noen deksler som fungerer på en annen måte enn de gamle, utdyper assisterende rektor.

Ystebø forklarer videre at saker angående brannsikkerhet må være prioriterte saker. Hun mener det er maksimalt uheldig når en har nødutgang, skjøteledninger på kryss og tvers, og elev i rullestol på ett sted som på eksempelet tidligere i saken.

Hun fortsetter med å si at det kommer til å skje noe, men at hun vet ikke når.

I etterkant av intervjuet så har situasjonen endret seg til det bedre på rom 234. Nå har ytterligere 24 kontakter, i tillegg til de 18 som allerede funket, fått strøm i seg.

Resultat av dårlig planlegging

NGV er en ganske ny skole som ble grunnlagt i 2010. Da den først åpnet så var det plan om at dette skulle være en skole hvor en skulle kunne bruke datamaskiner over alt. I auditoriene fikk en derfor kontakter under stolene, men i klasserommene var det ikke så lett.

– Løsningen som vi valgte var jo ikke god nok. Siden det er kontakter i gulvet som er full av rusk, så ser vi at løsningen var uheldig, forklarer Ystebø.

Den assisterende rektoren ble ansatt ved skolen før den ble ferdig bygget, og var med å diskutere hvordan dette med stikkontakter skulle løses. I dag som den gang skolen ble bygget så mener hun det er en god ide å ha stikkontakter i gulvet, men at kanskje ikke skrulokk var den beste løsningen på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *