– K-pop er litt som amerikansk musikk, bare bedre

PÅ VEI OPP: Sjangeren k-pop blir stadig mer populært blant ungdom. Den skiller seg fra resten av verden med musikken, musikkvideoer og koreografi.

Koreansk popmusikk øker i popularitet, nå er bølgen ankommet Norge

– K-pop er rått, fullt av liv og energi og det er gøy å høre på og videoproduksjonene til sangene er fantastiske, mener Michael Barro Egn (18).

De fleste kjenner kanskje til “Gangnam Style” av PSY fra 2012, som nå har blitt sett på YouTube over 3 milliarder ganger. Men, k-pop er mye mer enn bare hestedansing til teknomusikk.

“K-pop” er en forkortelse av «korean popular music». Det er et bredt utrykk som brukes for å beskrive moderne koreansk musikk. Gruppene består vanligvis av enten rene jentegrupper eller guttegrupper der antall medlemmer varierer. Det har vært grupper med fire, syv, 13 og helt opp til 21 medlemmer, men det er også vanlig med soloartister.

SVERGER TIL K-POP: Maud Solli (18) og Michael Barro Eng (18) hører ofte på musikk fra Sør-Korea.

– Er forfriskende

Maud Solli (18) og Michael Barro Egn (18) som går ved Nordahl Grieg videregående skole. De hører ofte på musikksjangeren k-pop, som stadig øker i popularitet.

– K-pop er litt som amerikansk musikk, bare bedre. Det er jo på et annet språk, men generelt føler jeg også at musikkvideoene er mye bedre og det er mer stilfullt, mener Solli.

Egn tror at grunnen for at sjangeren har økt i popularitet fordi det er mer mangfold i den, enn i amerikansk popmusikk. Artistene synger på koreansk, men likevel lages musikken i forskjellige sjangere som rock, Hip-Hop, pop, R&B, indie eller elektronisk. I følge Solli er det mer enn bare musikken som gjør det populært.

– I k-pop skal man ha ett nytt konsept for hvert album. Det blir mye kulere og de legger mye mer arbeid i musikkvideoene og musikken. Dansene deres er helt utrolige. Jeg føler også at man blir mye mer involvert i det, forklarer Solli.

PSY åpnet dørene

I følge KPiN, organisasjonen for koreansk popkultur i Norge, økte Gangnam Style interessen for koreansk kultur for mange i Norge i 2013, mens i dag er det BTS, også kjent som Bangtan Boys, som dominerer sjangeren internasjonalt.

BTS vant pris for beste internasjonale artist på Billboard Music Awards i fjor. I november opptrådte de på American Music Awards. I tillegg var de på besøk hos blant annet The Ellen Show og The Late Late Show with James Corden. I 2016 var også gruppen på besøk i norden, der de også var innom Bergen, for å filme til reiseserien deres Bon Voyage.

Det er tydelig at sjangeren holder på å øke i popularitet. Solli er veldig engasjert og håper at sjangeren en dag blir like stor som andre musikksjangere.

K-pop er den beste musikk sjangeren som finnes og det er mye større enn det folk tror det er.  Jeg håper at det en dag kommer til å bli en like stor sjanger som andre sjangre. At det blir en slags normal og at det blir helt greit å høre på uten at folk skal reagere, mener Solli.

Språket ikke en barriere

Låtskriverselskapet Dsign, som er stasjonert i Trondheim, har skrevet låter for store navn i Sør-Korea som Taemin, EXO, Red Velvet, TWICE og Girls’ Generation. Likevel er det få nordmenn som har fått med seg sensasjonen.

Den skandinaviske musikkscenen selger utrolig mye musikk til Asia. Det en eksportvare folk absolutt bør være mer klar over. I fremtiden tror vi at denne kompetansen vil være gull verdt, uttaler KPiN.

Det er få sanger som synges på engelsk i Sør-Korea, derfor kan språket være en hindring når det kommer til forståelse av innholdet i sangene. Likevel mener Egn og Solli at teksten er ikke alltid er det viktigste når det kommer til k-pop.

Språket er ikke en barriere, språket er musikk og musikk er universelt. Språket er definitivt ikke et problem hvis du klarer å leve deg inn i musikken, mener Egn.

Solli sin favorittgruppe er VIXX, som er en guttegruppe på 6 medlemmer. Av jentegruppene liker hun best Red Velvet og BLACKPINK. Egn hører på mye forskjellig, slik som EDM og klassisk musikk, men han liker også å høre på K-pop. Han liker best gruppen BTS.

Det er en ny side ved musikken. Hvis du føler deg energisk, føler for å danse eller gråte, så er det bare å høre på k-pop. Det er mye forskjellig der og jeg tror du kommer til å finne interessant uansett hva du hører på, mener Egn.

Mer om KPiN:

  • KPiN (Koreansk Popkultur i Norge) er en frivillig organisasjon som har sitt hovedsete i Oslo og Østlandsområdet, men er med å promotere k-pop på landsbasis.
  • KPiN arrangerer blant annet Norges første og eneste arrangement for k-pop og sørkoreansk kultur, Omona.
  • På facebook driver KPiN gruppen “Kpop Norge” som i dag har over 3 tusen medlemmer.

Tekst/foto: Emilia Hanseth

 

Kommentarer