Matsentralen i Bergen deler ut mat til vanskeligstilte mennesker

Eksempler på mat som blir levert til Matsentralen. Illustrasjonsfoto: Andreas Roald

Matsentralen sitt mål er å gjøre hverdagen til mennesker enklere

Av: Andreas Roald, Adrian Viksund Alihajdaraj, Fredrik Stein og Jasny Tyll Bonness

Matsentralen har kommet til Bergen for å dele ut mat til folk som trenger det. Lageret befinner seg ute på Toppemyr i Åsane, utenfor Bergen.

Matsentralen åpnet tirsdag 15.11.2017. Hva betyr dette for Bergen?

Formålet til Matsentralen er å tilby mat for de vanskeligstilte. De som trenger matvarene kan komme og hente, og de får med seg mat som er spiselig, og varer som kan brukes i matlaging.

-Vi deler ikke ut til enkeltmennesker,  kun til organisasjoner som virkelig trenger det. Utdelingen av maten er ingen enkel prosess. Matsentralen får mat fra de store aktørene som Bama, Asko, Rema 1000, Coop og og andre store bedrifter, sier Berg.            

40% av maten som er produsert blir kastet

Store deler av maten som blir produsert, blir kastet i bosset. Men resten av maten blir ikke brukt av mennesker. 30% av maten blir også brukt til produksjon av dyrefôr.

Vi spurte om maten som de mottar er bare mat som holder på å gå ut på dato.

-Mye av maten vi får er mat som går ut av sortimentet til butikkene, og mat som gjerne er skadet. Skaden kan være at et syltetøyglass på en palle har knust, og resten av glassene har syltetøy på seg. Da får vi 200 glass som butikken ikke vil ha som kan fint brukes, derfor får vi de, sier Olav.

 

Kommentarer