Sjokkerende nye H&M avsløringer

FOTO: Marthe Monsvik

De siste årene har flere klesprodusenter, med H&M i spissen, prøvd å fremstå som grønne og bærekraftige. Nå avsløres det at H&M i Danmark rutinemessig brenner tonnevis med klær hvert år.  

Skrevet av: Tonje Bratland og Patrik Johnsen

Helt siden 2013 har kjeden i Danmark kjørt omtrent 12 tonn med usolgte klær til et forbrenningsanlegg i Roskilde, vest for København. I Helgen avslørte danske Tv2 i programmet Operation X H&Ms svindel.

Intervju med H&M-kunde. FOTO: Marthe Monsvik

H&M forklarer at klærne som er sendt til destruering er klær som ikke lever opp til kjedens egne krav. H&M har selv sagt at overflødige klær gis bort til enten veldedighet eller gjenvinning. De forteller at produktene som brennes er klesplagg som inneholder enten mugg eller for mye mengder bly.

Fremdeles lojale
Til tross for påstandene om forbrenning av klesplagg mener kundene at H&M fortsatt er et sted de vil handle på i fremtiden.

– Jeg ville nok handlet på H&M uansett om de brant klær eller ikke, forteller en forbipasserende som ikke ønsker å oppgi navn.

Ikke bare en synder
Operation X inkluderer andre store kjeder i avsløringen som blant annet Bestseller, en samlet kjede for merker som Vero Moda og Jack & Jones. Begge kjedene satser på resirkulering av tekstiler og ber forbrukerne returnere klær de ikke bruker i butikk.

NGV Media har forsøkt å komme i kontakt med H&M, men ansatte får ikke lov å uttale seg om saken.

 

Kommentarer