Offentlige og private personer deler sine erfaringer om seksuell trakassering

FOTO: Tonje Bratland

Etter at skuespilleren Alyssa Milano ble seksuelt trakassert, startet hun en kampanje på twitter. Nå har over 60 000 kommentert at de også har blitt seksuelt trakassert.

Skrevet av: Nikolai Deisz og Marthe S. Monsvik

Emneknaggen er delt flere 100 000 ganger
Søndag 15 Oktober 2017 tweetet sanger og skuespiller Alyssa Milano «If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet». Mandag 16 Oktober 2017 hadde 30 000 personer kommentert innlegget, flere hadde delt på facebook og
500 000 har delt på instagram under emneknaggen #Metoo.

Skuespilleren ønsket å gjøre folk oppmerksom på hvor ofte kvinner blir seksuelt misbrukt og trakassert, og å gjøre det lettere for folk å fortelle sin historie.
– Det er bra å rette fokus på et såpass stort problem! skriver blogger Kristin Gjelsvik på snap til NGVmedia.

Smiso Hordaland
NGVmedia har vært i kontakt med organisasjonen Smiso, et senter hvor ungdom, menn og kvinner som har opplevd seksuelle overgrep.

– Det er flott at kjendiser står frem i denne kampanjen. Det kan føre til at det er lettere for andre å søke hjelp i forhold til seksuelle overgrep. Tabuet senkes også, når det blir større fokus på tema – og vi kan tenke at det kan ha en viss forebyggende effekt, i alle fall en opplysende effekt om at seksuelle trakassering og seksuelle overgrep er straffbart etter Norsk Lov, forteller daglig leder Grace Ellen Gjuvsland.

Seksuelle handlinger for filmroller
Den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein har blitt anklaget for å ha forgrepet seg på flere av Hollywoods største stjerner, blant annet Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

Flere stjerner som Lysette Anthony, Asia Argento og Mira Sorvino har svart på tweeten og fortalte avisen New York Times at Weinstein sa at de kunne få en filmrolle dersom de var villig til å gjøre en seksuell handling med han.

Det var din feil
I alle år har overgrep, “cat calling” og seksuell trakassering funnet plass både på arbeidsplass, offentlige steder og hjemme. Men svarene til dette er nesten alltid at det var din feil fordi du gikk med for lite klær, eller at man bare må godta det.

– Seksuelle overgrep er nok mye mer utbredt enn hva de fleste tror, og mørketallene er fremdeles store, sier Gjuvsland.

Intervju med forbipasserende. FOTO: Tonje Bratland

Kampanjen inspirerer
Presidenten av Amerika, Donald J. Trump, gikk ut i media og la ut en post hvor han skrev statistikken for overgrep i militæret, og legger til sin egen kommentar ved å si:
– Hva forventet disse geniene når de setter menn og kvinner sammen?

Bergens Tidende egne Britt Sørensen (61) fortalte Tv2 at #MeToo kampanjen inspirerte henne til å snakke ut om da hun ble voldtatt som 13 åring. Mandag 16 oktober 2017 la hun ut på et innlegg på facebook der hun forteller om sin traumatiske opplevelse. Hun forteller at til den dag i dag har hun hatt problemer med å sove.

Kommentarer