Har du sjekket deg?

Her sitter Maren Selvåg og viser hvordan unge skal ta på kondom FOTO: Sarah Guttormsen og Sindre Brodahl

1 av 20 unge har klamydia, til enhver tid.

Skrevet av: Alba Framnes og Aleksander Høistad             

I går var den årlige klamydiadagen i Bergen. Du kunne sjekke deg gratis på studentsenteret.

– I fjor var det litt over 310 som kom å testet seg, og til nå er det nærmere 200 studenter som har vært her. Sier Maren Selvåg, som sitter i stand for Medisinernes Seksualopplysning (MSO)

Vanlig blant unge

Klamydia er veldig vanlig blant unge opp til 25 år. Det er mange mørketall fordi de fleste som blir smittet ikke får noen symptomer. Uten behandling kan klamydia gi nedsatt evne til å få barn og i verste fall sterilisert .

I 2014 ble 292 772 klamydiatester tatt og 24 810 av de var positive. Det vil si 8,5%, og en økning på 0,5% fra året før.

Intervju med Mathilde Stenseth, lederen for klamydiadagen. Foto: Sarah Guttormsen og Sindre Brodahl      

Hvordan påvirker dette deg

– Det påvirket ikke meg på noen store måter, når jeg begynte på medikamentene jeg fikk fikk jeg noen av symptomene i en kort tidsperiode. Sier en anonym kilde.

Det er få studier som beskriver det naturlige forløpet av klamydia, men antakelig vil de fleste av de smittede helbredes spontant i løpet av et år eller to.

Test deg

Unge voksne under 25 år utgjorde 66% av de positive prøvene, og 60% av alle klamydia tilfellene ble påvist hos kvinner i 2014.

Kom innom og test deg helt gratis, sier MSO representantene.

Antall folk med klamydia er høyest i Troms, Oslo og Finnmark.

Redusere tall

MSO bergen er en selvstendig organisasjon av legestudenter, som siden 1973 har drevet med oppsøkende seksualopplysning for ungdom. Organisasjon er partipolitisk og religiøst uavhengig, og har som sitt hovedformål å redusere antall uønskede svangerskap ved hjelp av holdningsskapende seksualundervisning og prevensjonsveiledning, og dessuten hindre spredningen av seksuelt overførbare infeksjoner, som klamydia.

 

Kommentarer