Bli sett

Skrevet av: Børge Smørdal Nilsen og Isak Næss

Nå begynner morningene å bli mørkere og i år har Trygg Trafikk samarbeidet med Kari Traa for å gjøre reflekser mer attraktive

Det er betydelig større forskjeller ved å gå ute uten refleks og med refleks. Refleksbruken er svært lav i byer, mange sier at gatelys og butikkvinduer lyser opp når man går i gatene. Men, gatelys og butikkvindu svekker sikten på sjåførene, derfor er refleks i byer minst like viktig som på landevei. Derfor vil en person som er ensformig kledd vil være vanskelig å se men, har denne personen refleks vil den være enklere å fange opp og få oversikt over hvor personen er.

— Nå som det blir mørkt. Putt en refleks i lommen, fest én på sekken, eller fest en på jakken. Så når dere merker at det blir mørkt ute, så har du den tilgjengelig. Så den ikke ligger i en skuff hjemme, sier  Knut Olav Røssland Nestås, distriktsleder Hordaland Trygg Trafikk.

Designer reflekser

Trygg Trafikk har årlige reflekskampanjer, hvor de får designere og motemerker til å designe reflekser som skal se moderne ut med mønster. Røssland Nestås sier at dette er veldig kreative folk som lager reflekser som gjør at når folk ser dem sier de «Oi! Den var kul» eller «Den var fin, sånn vil jeg også ha». 

At refleks blir noe som er «allright» å gå med, ikke bare fornuftig, men også spennende og moderne er noe Trygg Trafikk har prøvd på de siste årene. Tidligere har de samarbeidet med Moods of Norway, og i år – Kari Traa. Dette har vært med på å øke bruken av reflekser. Det går treigt, men refleksbruken øker.

Nordmenn

Vi nordmenn er generelt flinke til å bruke refleks, hvor det store deler av året er mørkt. De fleste barna er flinke. Det er fordi refleksene ofte er festet på klærne, men voksne er ikke like flinke. Det er mye mindre utvalg for voksne av klær som allerede har refleks på seg. I fjor gjorde Trygg Trafikk et samarbeid med Moods Of Norway, som i år gikk konkurs, hvor de lagde en regnjakke som hadde reflekser i plagget.

Det er høy risiko for at det skjer ulykker uten refleks. Det er mye lettere å se deg med refleks, så vi regner med at mange ulykker kunne blitt unngått ved bruk av reflekser, sier Anne Margrete Bø, Statens Vegvesen.

Barn i dag er flinke på mange måter enn barn for bare noen tiår tilbake. De har fokus på refleks. Når vi har fokus på refleks blir det en naturlig ting i barnas hverdag.  Bare det å henge en refleks på seg selv gjør en stor forskjell. Man kunne ønske refleks var gratis, men det er en billig forsikring så Statens Vegvesen oppfordrer alle til kjøpe det.

FOTO: Marie Lian, reporter: Mia Sunde Andersen

Kommentarer