Vår kos, deres lidelse

MENINGER: Vurderer du å besøke en dyrepark i sommer? Tenk deg i så fall nøye om.

Dyr i fangenskap blir lenket fast, både fysisk og psykisk. Uten muligheter for et normalt liv blir de offer for angst og smerte. Hvorfor?

Turer i dyreparken om sommeren er koselige, men det er alt annet en koselig for dyrene som lever der.

«De har jo stor plass»
Hva gir oss mennesker rett til å bestemme over dyreliv? Vi henter ville dyr fra utlandet for å ha noe nytt og “spennende” å se på hjemme. For å rettferdiggjøre dette så sier vi at dyrene har det bra, de har jo stor plass, får mat, de får formere seg, og de blir ikke jaktet på.

Det vi ikke vil tenke på, er alt stresset som dyrene må gjennomgå for å komme seg hit, og når de er her så vil de aldri få være fri igjen. Vi vil heller ikke tenke på hvordan de blir behandlet, hva de opplever i fangenskap, og hvordan det er å være på utstilling hver eneste dag for resten av livet.

Mange dyr, spesielt store kattedyr som tiger og løver blir lenket fast, sånn at turister skal kunne få ta bilder av disse majestetiske dyrene uten at de kan gå vekk.

Korte, triste liv
Hvis jeg tar spekkhoggere som eksempel på hva som skjer når et vilt dyr blir nektet det livet det er ment å leve, så er det lett å se at dette er helt feil behandling av dyr.

Spekkhoggere lever i opptil 80 år ute i naturen, i fangenskap er de heldig om de blir 20 år.

I tillegg til dette er livskvaliteten deres sterkt redusert, og mange spekkhoggere blir aggressive, selvdestruktive og støter vekk egne avkom. Det er forutsett at avkommene overlever fødselen, noe de sjeldent gjør. Dietten deres er også sterkt påvirket av mangel på å kunne leve fritt. Spekkhoggere blir foret med gelatin, i et forsøk på å holde de hydrerte, for når de jakter i det fri så tar de opp vann mens de spiser, men dette skjer ikke i fangenskap.

Denne unaturlige måten å spise på påvirker ikke bare spekkhoggere. Alle dyrearter som er i fangenskap får en unaturlig diett, både ved at de får noe som ikke vanlig vis er tilgjengelig i det fri, men også ved at de blir nektet å jakte.

«Neste gang du betaler en billett til en dyrepark, tenk over at det du gjør er å bidra til å låse disse nydelige dyrene inne»

Det finnes et alternativ
Den eneste grunnen til at andre arter går igjennom lignende prøvelser er fordi vi, mennesker, ønsker å ha noe å se på, vi ønsker underholdning.

Men det er ikke nødvendig at det skal koste liv.

Om man vil se ville dyr så kan man mye heller ta å besøke de i sitt naturlige habitat, der de ikke blir utsatt for feilernæring, stress og kroniske depresjoner. Det er heller ikke uvanlig at mange dyr blir avlivet i dyreparker, rett og slett fordi de tar plass, eller de ikke er like søte lengre.

Dyreparken i Kristiansand avlivet alle kenguruene de hadde i parken, og det gjorde de for å få plass til geparder. De påstod at de har tenkt på dette lenge, og geparder har vært en del av langtidsplanene deres, men da ville jeg ha trodd at de hadde forsøkt hardere å redde kenguruene om det virkelig hadde vært noe de har vurdert lenge.

Jeg mener at man burde tenke over hva dyreparker står for, og om man virkelig vil støtte det. Neste gang du betaler en billett til en dyrepark, tenk over at det du gjør er å bidra til å låse disse nydelige dyrene inne.

Vil du virkelig støtte steder som tjener penger på andre sin smerte?

 

Tekst: Amalie Rau Hansen
Illustrasjon: Amalie Magnussen

Kommentarer