Ungdommer bruker 10.000 kroner på brukte klær

Klesplagg med merket Supreme går for rundt 10-15.000 på nettet. Og det er ofte ungdommer som står i kø for å kjøpe på nettet.

Klesmerker som Supreme er laget på samme måte og like billig som vanlige klær, men selges for over 10.000 kroner brukt. 

Mote kommer og går. Et merke som har holdt seg trendy i mange år er skatemerket Supreme. Det ble startet i 1994 av skateren James Jebbia og er i dag et av de populære merkene som selges på nytt mye dyrere, blant annet på Facebook-gruppen Resell Norge og eBay.

Selges for det dobbelte av ny pris
De plaggene fra Supreme som er dyrest, selges for 3000-4000 kroner i nettbutikken. Det er forskjellige klær som blir lansert på nettet enn som blir lansert i de fem butikkene som finnes. Klærne blir solgt mye dyrere på for eksempel eBay og andre «resell»-sider, som oftest er laget av klesinteresserte ungdommer.

Og det er ungdommer fra 16-22 år som er de vanligste selgerne og kjøperne av plaggene i Facebook-grupper som Resell Norge.

Billig i produksjon
Det er ikke bare Supreme som har blitt populært blant miljøer det ikke er ment for. Merker som Stone Island og North Face blir hyppig brukt av ”hooligans og ”casuals”, selv om det egentlig er dyre merker ment som en del av en mer luksuriøs klesstil. Men i motsetning til for eksempel Stone Island, som er laget på en litt dyrere måte med eksklusivt italiensk stoff, er Supreme laget med vanlig bomull og på samme måte som helt vanlige skateklær, men blir solgt for dyrere enn klær som er mye dyrere i produksjon.

– Helt naturlig at Supreme selges dyrt
Isac Giil (16) er en av de som har kjøpt en Surpreme-genser til flere tusen kroner. Han mener at det er forsvarlig at prisene er så høye.
– Supreme er et merke som er uhyre eksklusivt og er populært i mange forskjellige miljøer, ikke bare i skatemiljøet. Jeg er ikke interessert i skating, men går likevel med Supreme siden jeg syntes de lager veldig fine klær. Klesmerker sin omsalgspris blir jo vanligvis generert av kjøperen og er et resultat av hvor populært merke er.

– Kjendiser ødelegger ryktet til klærne
At Supreme har blitt vanskeligere å få tak i etter at det ble populært utenfor skating, bekrefter skater Gard Sæbbe. Han syntes at kjendiser som Kanye West begynner å ødelegge ryktet til Supreme, noe som han mener også har skjedd med for eksempel Adidas og Nike.
– Kjendiser som Kanye West og Travis Scott har begynt å bruke klærne til Supreme på hyppig basis, noe som gjør at folk som ikke er i miljøet Supreme startet i og baserer seg på, har begynt å gå med klærne, sier Sæbbe og legger til at Supreme blir mer og mer etterspurt av folk utenfor skatemiljøet.
– Når folk er villig til å betale like mye som Gucci og Versace, går prisen opp siden klærne blir så eksklusive. Det ødelegger meningen bak klærne som egentlig skulle være et uavhengig urbant skatemerke. Jeg tror ikke Jebbia er fornøyd med utviklingen rundt klesmerket.

Tekst: Ingemar Stirling Gundersen 
Illustrasjonsbilde: Clem Onojeghuo/StockSnap.io

Kommentarer