– Skap et miljø for å tenke sammen

Ingrid Nergården Jortveit fra PFU utfordret deltakerne på workshoppen med presseetiske dilemmaer. 

Hvordan får man elever til å tenke presseetikk?

– Etikk handler om diskusjon og refleksjon. Det er altså ikke alltid to streker under ett svar som det er i matte. Hvis jeg hadde vært medielærer, hadde jeg lært elevene at det aller viktigste er å skape et miljø for å kunne tenke og diskutere sammen, sier Ingrid Nergården Jortveit fra Norsk Presseforbund.

Hun informerte og la opp til diskusjon rundt saker som har blitt sendt til Pressens Faglige Utvalg (PFU) under workshopen “Presseetiske dilemmaer” på Medielærerseminariet 2017.

“Det er jo en muskel som må trenes opp”

Stor pågang
PFU får i snitt omtrent 450-500 saker som blir meldt inn. Mange av dem handler om ting som ikke er en direkte brudd på presseetikken i det heletatt. Men av de sakene som blir behandlet er det 150-160 saker som får en uttalelse om det er brudd eller ikke på presseetikken. Ut i fra dem er det halvparten som er oftest et brudd.

– I tillegg hadde jeg lært elevene Vær Varsom-plakaten, for å unngå krenkelser, og lære dem mer om effektiv kildekritikk og kontrollopplysninger. Dermed kan en unngå senere brudd på etikken, forteller Jortveit.

Hun mener at det ikke bare skal være medieelever som lærer disse reglene for publisering. Dette er relevant for alle, for å være kritisk til at det kan oppstå et brudd eller ikke til det en publiserer.

Allmenn kunnskap
– Alle burde lære seg etikken. Fordi alle er publisister nå. De fleste elevene publiserer jo i dag på Facebook, Snapchat og Instagram, og mange publiserer også på YouTube. Så alle må lære å tenke før de trykker «send»! Det er jo en muskel som må trenes opp for å se om det er et brudd eller ikke.

Jortveit foreslår å lese en del avis, lete etter gråsoner og diskutere rundt teksten om det er greit at dette ble publisert.

 

Tekst: Lise H. Magnussen og Christina H. Nieuwlaat

Foto: Sveinung Øiestad

Kommentarer