Vi kan ikke la de store kleskjedene vinne

H&M-sjefen tjener 52 428 kroner i minuttet, mens tekstilarbeidere i Bangladesh tjener 5 øre i minuttet. Hvorfor aksepterer vi denne kontrasten? Illustrasjon: Emilia Hanseth

MENINGER: Uendelig mange mennesker sitter i andre land med minstelønn, mens de jobber for å lage klær for store kleskjeder som H&M. Når vi kjøper klærne de lager, støtter vi urettferdigheten. 

Vi lar de store kleskjedene vinne.

Hvorfor hører vi så lite om dem?
“Norge er ikke ærlig nok” er overskriften på blogginnlegget til Anniken Jørgensen. Hun var med på serien Sweatshop, der hun fikk se hvordan tekstilarbeiderne lever. Dette gjorde dypt inntrykk.

Likevel er det nesten ikke noe mer om dette i media, vi hører ingenting om dem lenger. Hvorfor?

Tjener rusk
Vi lar disse stakkars menneskene leve så dårlig for at vi skal få billige klær, for at vi utakknemlige folk skal få klær. Det provoserer meg så kraftig, for hva får de ut av jobben? Nesten ingenting.

I Sweatshop får du se akkurat hvordan tekstilarbeiderne lever, hvordan de har det, hvor de jobber. De lever på minstelønn, og de har nesten ikke råd til mat til seg selv. Og når de da må ta vare på familien, så er det veldig lite penger de har å gjøre dette med.

Hva hvis en i familien blir syk? Da sliter de.

«H&M-sjefen tok ut 5,7 milliarder kroner i 2014»

Vi må begynne et sted
Anniken Jørgensen gikk hardt ut mot H&M, noe som overrasket meg. For Anniken er en liten person i denne verden, og H&M er en av verdens største klesbransje med masse mektige folk. Jeg mener vi må alle begynne et sted, og å slutte å handle hos H&M er en start.

Samtidig vil vi ikke at H&M skal gå konkurs, for da har jo ikke tekstilarbeiderne en jobb lenger. Det viktigste er at tekstilarbeiderne får en lønn de kan leve av. De fortjener en lønn der de har råd til å kjøpe mat, ha et sted å bo og ta vare på de som er syke.

«Det viktigste er at tekstilarbeiderne får en lønn de kan leve av»

H&M-sjefen tok ut 5,7 milliarder
H&M er en av verdens største kleskjeder, og H&M-sjefen tok ut 5,7 milliarder kroner i 2014. Deler du dette på hva en svenske jobber i året, tjener han 52 428 kroner i minuttet, ifølge organisasjonen Framtiden i våre hender. Tekstilarbeidere i Bangladesh tjener 5 øre i minuttet.

Det vil si at denne svenske sjefen tjener 3 145 680 kroner i timen, mens en tekstilarbeider tjener 3 kroner i timen.

Vi må stå opp for dem som ingen tenker på
Vi i Norge er nødt til å stå opp for folket som ikke blir tenkt på, folket som ikke blir hørt på. Vi i Norge kan hjelpe, så hvorfor gjør vi ikke det?

Hvorfor kan ikke H&M øke lønnen til disse stakkars tekstilarbeiderne?

Tekst: Siv Renate Husebø
Illustrasjon: Emilia Hanseth

Kommentarer