Det er på tide å akseptere at dataspill er for folk i alle aldre

Hvorfor er det å drive med gaming sett på av mange som «bare noe rare unge mennesker holder på med», mens det å bruke timesvis på underholdningsprogrammer er helt greit? Foto: Anton Porsche/Pexels

MENINGER: “Dataspill er jo bare noe rare unge mennesker holder på med!” Dette er en uttalelse som har vært vanlig i mange år nå. Og til en viss grad så stemmer det. Det vil si, det gjorde det for 40 år siden.

Dataspill har tatt en stor del av underholdningsavdelingen de siste årene, og nå tar flere og flere heller frem et spill enn en film på fredagskvelden. William J. Bennett skrev i sitt innlegg “Why men are in trouble” at dataspill er for barn og at voksne ikke burde bruke tid på det. Det å si at dataspill bare er for barn i dag er bare tull. Man finner gamere i mange aldre, og gjennomsnittsalderen på spillere i dag er faktisk så høy som 35 år, ifølge Entertainment Software Association (ESA).

Mulighet til å ta del i en opplevelse
Neste gang du har tenkt til å kritisere spill for å være et «leketøy», må du huske at spill oppleves å være minst like god underholdning som TV er. Folk som klager på ungene at de ikke burde spille så mye data er ofte også de som går rett ned i stuen etterpå og ser «4-stjerners middag» på reprise. De ser ikke verdien i å ta del i opplevelsen selv. De som liker å se skrekkfilm når det begynner å bli mørkt vil fort merke at spillverden har en hel haug med forskjellige grøsserspill hvor man tar del i historien selv.

“Until Dawn” er et slikt ekempel. Spilleren følger historien til en gruppe ungdommer som går inn i et forlatt hotell som om det skulle vært en klassisk skrekkfilm. Og som i en klassisk skrekkfilm, blir ungdommene slaktet en etter en. Der “Until Dawn” skiller seg fra en klassisk skrekkfilm, er måten spilleren kan påvirke handlingen på. Man har kontroll over hva enkeltpersoner gjør, og historien vil forandre seg drastisk dersom du bestemmer deg for ikke å gå ned den mørke gangen helt alene. Du klarer aldri å redde alle, og du ender opp med å holde skjebnene til ungdommene i dine egne hender. Det samme gjelder når man snakker om action, hvor man i rollen som en soldat under andre verdenskrig, kan ta del i storslagne actionsekvenser i “Call of duty” eller “Battlefield”.

“Det finnes ikke en alder hvor man er “for gammel til å spille”, og det er på tide at folk som ikke spiller aksepterer dette

Man må ikke tenke at spill er laget og produsert for barn. Man må heller ikke tenke at man er for gammel til å spille. Spill er et medie som passer for alle og er mer fleksibelt enn noen annen form for underholdning. Spill som “Mario” og “Legend of Zelda” er spill som er laget med barn som målgruppe, men man ville ikke gitt spill som “Grand Theft Auto” eller “Bloodborne” til et lite barn.

Disse er eksempler på spill som er laget med tanke på at det er voksne mennesker som skal spille, og begge eksemplene tar opp mørke tema som rasisme, tyveri og pest som spillets hovedtrekk. Med spillmediets utvikling må enkelte personer etter hvert lære seg å henge med og i det minste ikke kritisere andre for å være opptatt av en annen fritidsaktivitet enn de selv.

Ordet “spillavhengighet” burde brukes riktig
Enkelte mener kanskje at voksne mennesker heller burde fokusere på arbeid og ting hjemme enn å sitte å spille hele dagen. Jeg vil også tro at enkelte personer vil anklage hverandre for å være spilleavhengige. Ordet “spilleavhengig” blir slengt rundt i alle kanter uten at man tenker over hva det faktisk vil si å være spilleavhengig.

Spilleavhengighet er et ekte problem, men at noen du kjenner spiller noen timer om kvelden vil ikke si at han/hun er spilleavhengige. Ifølge en undersøkelse fra Oxford-forskere er det bare 2-3% av gamere som nærmer seg spilleavhengighet, men bare 0,5% opplever dette som et problem og pådrar seg angst. Så lenge det ikke går utover skole eller jobb burde det ikke være et problem at noen spiller.

Det at noen spiller er det samme som om du skulle ha tatt frem en film eller en TV-serie og sett på den i noen timer. Det finnes ikke en alder hvor man er “for gammel til å spille”, og det er på tide at folk som ikke spiller aksepterer dette.

 

Tekst: Sindre Brodahl

 

Kommentarer