Varmeste desember i Bergen på ti år

Det er stor sjanse for at temperaturøkningen vil føre til mer nedbør på Vestlandet i fremtiden. Ved Meteorologisk institutt i Bergen følger de utviklingen nøye. Foto: Sveinung Søreide Øiestad

Bergenserne gikk hele desember uten en eneste hel dag med bare temperaturer under null. Middeltemperaturen for måneden var på 6,1 grader celsius.

Av Sveinung Søreide Øiestad

Sammenlignet med tidligere år, har ikke Bergen opplevd en varmere desember siden 2006, hvor middeltemperaturen lå på 6,6 grader.

Allerede tidlig i november fikk Bergen sine første minusgrader hvor den kaldeste temperaturen ble målt ned mot -6 grader. Men dette varte ikke lenge, og Bergen fikk ikke skikkelig med minusgrader igjen før i januar.

Bergensvinteren
Vinterværet i Bergen kan variere veldig. Middeltemperaturen for desember et år kan ligge på et par minusgrader, og året etterpå kan den være flere grader varmere.

– Golfstrømmen sender forholdsvis varmt vann nordøstover i Atlanterhavet, noe som gjør at klimaet i Norge er mye mildere enn breddegraden skulle tilsi, sier klimavakt Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Mamen forklarer at på grunn av at Bergen ligger nærme havet, kommer mild luft innover land, som igjen fører til det milde været Bergen får.

Varmluft kan inneholde mer fuktighet enn kald luft, så i en varmere verden er potensialet for mer nedbør tilstede

Ikke den verste på nedbør
Selv om det var varmt i desember, så fikk ikke bergenserne så mye nedbør som man kanskje skulle trodd. Bergen hadde kun tre dager i løpet av hele desember hvor det kom mer enn 20 mm med nedbør.

I desember 2015 hadde Bergen en middeltemperatur på 5,8 grader, og elleve dager med nedbør over 20 mm mot de tre dagene i desember 2016.

– Varm luft kan inneholde mer fuktighet enn kald luft, ifølge førstekonsulent for værvarslingen på Vestlandet, Lillian Kalve ved Meteorologisk institutt.

Fremtidens bergensvær
– Fram mot slutten av dette århundret venter vi at temperaturen skal stige og at det kan bli mer nedbør på Vestlandet. Varmluft kan inneholde mer fuktighet enn kald luft, så i en varmere verden er potensialet for mer nedbør tilstede, ifølge Jostein Mamen.

Kommentarer