Svir av 1 mill på russebuss

gruppebilde_russ

Disse guttene regner med å bruke rundt 1 million kroner på russebuss til neste år. Mye tid går med for å finansiere det store prosjektet.

 

– Jeg tipper at jeg kommer til å bruke 40-50 000 kr til sammen i russetiden, forteller Arthur Angeltvedt Lerøy (17), som er en av de 19 medlemmene på bussen. Bak ham står resten av gjengen som virker klar for russefeiring. Ved å gjøre dugnader og småjobber håper de å skaffe nok penger for å finansiere det store prosjektet.

Banksjef i DNB Fana, May Sissel Syslak, forteller at det er mange økonomiske feller å gå i når man blir myndig.

– Når man er 18 år er man juridisk myndig og kan ta opp kreditter. Det er kanskje den faren unge må være mest bevisst på, utdyper Syslak.

For Lerøy er det ikke noe alternativ å forlate bussen. Klarer han ikke å skaffe nok penger, vil han ty til enklere løsninger

– Hadde søren meg heller tatt opp lån. Det er ikke kødd en gang, ler han.

 

37 000 kr i gjeld

Enkelte unge ender opp med gjeld som følge av russetiden. Ungdommene kjenner til et slikt eksempel da de vet om en tidligere russ som endte opp med gjeld på 37 000 kroner.

– Målet må være å ikke ende opp slik, sier Lerøy og humrer.

 

Tenke seg nøye om

– Man skal tenke seg veldig godt om hvis man skal låne penger, så man bør være veldig trygg på at man får igjen pengene når bussen skal selges. mener Syslak. Noe av det banksjefen brenner mest for er at både foreldrene og skolen må lære barna om økonomi, på sammen måte som at de unge lærer å kjøre bil.

Endre Seim (17) er også med på bussen, men for ham er det uaktuelt å ta opp lån.

– Jeg kunne aldri tatt opp lån. Det er noe av det dummeste man kan gjøre på sånne ting som dette. Hvis han ikke får inn nok penger, velger han heller å forsøke å bli med på feiringen uten russebuss.

russebuss

Russebuss kan bli en dyr affære, men guttegjengen er optimistisk, illustrasjonsfoto: Simon Skjelvik Brandseth.

Samhold i russetiden

Men samtidig mener Seim at det er viktig å være med.

– Man får et godt samhold med mange andre gutter, det er derfor jeg velger å bli med på et slikt prosjekt. I tillegg håper han på å ikke bare få noe ut av russefeiringen, men også forberedelsene, forteller Seim og smiler.

Banksjefen forstår at det kan føles viktig å bruke penger i russetiden.

– Det er jo masse fristelser og ikke bare på buss, men på klær og forbrukspress som ligger rundt en russefeiring. Jeg vil anbefale alle å lage et budsjett over hvor mye penger man vil bruke på bussen og være tro mot det. Syslak mener at de aller fleste unge i dag er veldig flink med økonomi. Hun kan imidlertid vise til en undersøkelse, utført av Røde Kors og DNB, som viser at unge mennesker i Norge har til sammen 1 milliard i forbrukslån.

Økende problem

– Det er et økende problem, forteller Syslak. Hun tror det kan ha sammenheng med at penger ikke er synlig på samme måte som før.

– Før hadde man pengene i lommeboken. mange kjente nok på at det var litt tungt å sprette en 500-lapp. I dag ser man ikke pengene, og det tror jeg gjør noe med oss. Syslak forteller om en undersøkelse, gjort av Inkassobyrået Lindorff, som viser at 1 av 4 nye inkassosaker gjelder dem under 25 år. Antall unge som skylder penger har vokst 50% siden 2005.

Banksjefens råd

Uansett buss eller ikke, May Sissel Syslak har ett råd til unge

– Når man begynner på videregående bør man begynne å spare litt til russetiden og sette av penger slik at man har en sum på konto. Selv om det ikke er så lett, bør man kanskje holde litt igjen i forhold til at russebuss fort kan bli veldig dyrt. Man bør sette seg en grense for hvor mye penger man vil bruke i russetiden slik at man ikke lar seg rive med. Lerøy har planene klar

– Med pengene jeg får tilbake regner jeg med å gå nærmest i null. Eventuelt kanskje ligge mellom 5 og 15 000 i minus. Det kommer an på mitt personlig forbruk i løpet av russetiden. Nå er guttegjengen godt i gang med forberedelser til russefeiring i 2018. Så langt har de ikke møtt på Noen økonomiske utfordringer. Lerøy banker i bordet.

– Jeg får forhåpentligvis en fet vennegjeng, en fet russetid, kule minner og forhåpentligvis litt penger, sier Lerøy og smiler bredt.

 

Tekst og foto: Simon Skjelvik Brandseth

Øverste rad fra venstre: Mathias Tharaldsen, Olav Henning Holdhus, Nicklas Sivertsen, Johan Nicolai Baug, Trygve Askeland, Daniel Styles Spartveit og Henrik Vorland Martiniussen. Nederste rad fra venstre: Marius Olsen, Arthur Angeltvedt Lerøy, Endre Seim og Christoffer Aksnes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer