– Det er nysgjerrighet som flytter verden

Hun har nylig kritisert statsministeren for ikke å satse på innovasjon, og hun mener at politikere gjør ting helt feil når de stiller spørsmålet “Hva skal vi leve av i fremtiden?” For vi må slutte å stille spørsmål, og heller utføre det vi snakker om. På første dag av årets framtidskonferanse var Jette F. Christensen på plass, og vi tok praten om fremtidens teknologi.

 

Tekst av Christina H. Nieuwlaat, foto av Preben Tøsse Solli

 

Velkommen til oss, Jette F. Christensen! Du er en av fire representanter fra Hordaland på Stortinget, og du snakker gjerne om teknologiens rolle for regionen vår når du får sjansen. Hvorfor er du her på Framtid 2017, og hva mener du om konferansen?

– Måten denne skolen tenker på er sånn at dere har sterkt tillit til elevene, og det synes jeg er så deilig å se. Her er det sterkt fokus på at hvordan elevene skal utvikle seg på sine premisser, og på hva de selv er interessert i. Det har noe med det å forstå hvorfor vi er her. Grunnen til at man har skole er ikke at en skal passe inn i systemet! Det er systemet som skal legge til rette for at elevene skal være trygge, frie og lære på sine premisser. Og her er man fremtidsoptimistiske. Alle mennesker er redde for fremtiden, altså noe man ikke vet noe om enda. Derfor har man rasisme og klimaskeptikere. Men her på Nordahl Grieg er man ikke redde, men nysgjerrige. Og det er nysgjerrighet som flytter verden. Dette er grunnen til at det er veldig kjekt å være her.

 

Tror du det kommer inn mer teknologi inn i undervisningene i fremtiden? Hvorfor?

– Det håper jeg. En går på skole for å bli rustet til å møte den virkelige verden, og det er teknologi i den virkelige verden. Det er dere elever sin jobb å forme fremtiden med teknologiske hjelpemidler. Da må dere beherske det. Jeg håper dette blir en større del av utdanningen.

 

“Det er nysgjerrighet som flytter verden” – Jette F. Christensen

 

Tenker politikerne generelt nok på dette rundt teknologi, eller tror du de må tenke mer på det?

– Fremtiden er helt avhengig av at ungdommen engasjerer seg. Det er mange politikere som er fremtidsredde! Og mange politikere tror at teknologien er det samme som for 15 år siden. De tror at mobiltelefonen eller datamaskinen er det samme som en lek, men det er jo et arbeid og et læringsverktøy. Uten det kan man ikke tilegne seg informasjon. Det er omtrent ingen jobber i dag som ikke bruker teknologi, dermed er det veldig viktig å benytte det i skolehverdagen også.

 

Og nå kommer altså robotene! Hva tenker du er faren ved dette?

– Jeg tror at faren med det er at man skal tro at det er farlig… Samfunnet har alltid omstilt seg, verden har omstilt seg, og ting blir enklere. Hvis man var redde for teknologi, ville man aldri hatt den industrielle revolusjonen eller noen maskiner. Da er det den samme frykten som nå: Hvor ble jobbene av? Hva skal vi jobbe med? Hvor er det manuelle arbeidet når maskinene kommer inn og tar over? Men det som skjedde var at vi fikk nye jobber. Vi har omstilt oss når det gjelder teknologien, maskinene kommer og hjelper. I konferansen skal det bli snakket om roboter og kunstig intelligens. Det er klart at kunstig intelligens kan stille en del etiske spørsmål, det er derfor det er så viktig å ha med kritisk tenkning. Dette er for å ta de vanskelige debattene det fører med seg.

 

“Hvis man var redde for teknologi, ville man aldri hatt den industrielle revolusjonen ”

 

Bergensavisen har sitert en av dine medpolitikere på at du er “den kuleste politikeren på tinget”. Hva tenker du om dette?

– Det er helt grusomt. Det er jo ingenting som er verre enn en kul politiker, det er det mest harry stempelet en kan få. Jeg har aldri bedt om det eller vet hvordan noen kom på det. Jeg vet heller ikke hva det betyr, men jeg tror kanskje at mange politikere tror at man må være ganske kjedelige, vanskelige og pakke mye informasjon inn. Men jeg har ikke noen behov for å imponere noen med å snakke vanskelig eller gjøre ting vanskeligere enn hva det egentlig er. Jeg tror det er viktig å vise at alle kan bli politikere, og en trenger alle. Altså vise at politikk er gøy og interessant. Min ønske er å få mer av unge og kvinnelige kollegaer som blir med i politikken.

 

“Det er omtrent ingen jobber i dag som ikke bruker teknologi”

 

Du har nylig kritisert statsministeren for ikke å satse skikkelig på innovasjon. Ifølge Dagens Næringsliv (6. januar 2017) har du sagt: «Solberg sa selv at vi skal satse på innovasjon, men det ser ut til at hun mener at hun satser på at noen andre gjør det.» Kan du utdype dette?

– Jeg mener at politikere må gjøre det samme for nye næringer som vi gjorde for oljen, nemlig investere, legge bedre til rette for innovasjon og bidra med hjelp i oppstartsfasen og til testanlegg. Vi kan ikke satse på at næringslivet skal klare seg helt alene, om politikerne virkelig vil legge til rette for vekst og omstilling må vi være med på laget, ikke bare stå på sidelinjen og klappe.

 

Da du holdt tale under åpningen av konferansen i dag, snakket du om Trump, og hans forhold til sannheten. Hvorfor er det så viktig å være kritisk?

– Demokratiet virker bare om alle er med. Avisen virker bare om folk leser den. Hvis vi ikke blir tildelt informasjon som vi ikke stiller spørsmål om, så er det noen andre som bestemmer. Da er det noen andre som former makten enn oss. Dette vil ikke jeg skal skje. Jeg vil at ungdommen som hørte på åpningen skal forme samfunnet. For å gjøre det, så må en være med i avisdebatter, politiske parti og være med å forme samfunnet. Det er ikke rike menn i dress, nasjonalister eller presidenten i USA som eier fremtiden. Fremtiden har forlatt Donald Trump. Fremtiden er deres.

 

I tillegg sa Jette F. Christensen under åpningen: “Vi kan ikke sende fisken til Japan og tro at den selger seg selv. Vi må ha kunnskap”.

Fisken var en sammenligning av hvordan Norge ble rik på olje.

 

Om vi ikke hadde sendt nordmenn ut til Amerika for å lære seg om olje, hadde kanskje ikke Norge vært et av de rikeste landene i verden i dag?

Kommentarer