Derfor blir du eksamenssyk

– Psykiske plager er den største grunnen til sykemelding blant unge.

Illustrasjonsfoto: Det er stor sammenheng mellom psykiske og fysiske plager. (arkivfoto: Alba Viksund)

Eksamenstiden er godt i gang på videregående skole rundt om i Norge, og elevene har i lang tid sett frem mot denne perioden med blandede følelser.

For noen kan det å håndtere presset fra skolen vise seg å bli en stor psykisk og fysisk påkjenning.

Stiv nakke, vonde skuldre og hodepine
Roy Martin Pedersen, spesialist i samfunnsmedisin og rådgivende overlege i NAV Telemark, sier at presset ungdom opplever kan føre til større plager.

– Det er en stor sammenheng mellom psykiske og fysiske plager. Stiv nakke, vonde skuldre og hodepine er noen av de mest typiske konsekvensene av stress. Faktisk er den største grunnen for sykemeldinger blant unge psykiske plager, sier Pedersen.

– Ingen snakket om psykiske plager før
Ungdom og helse har vært en aktuelt tema i flere år, men slik har det ikke alltid vært.

Selv om psykiske problemer blant ungdom først i senere år har blitt et åpent tema, mener Pedersen at det ikke er et nytt fenomen.

– Da jeg var ung, var det ingen som snakket om slike psykiske plager i sammenheng med eksamen. Kanskje vi snakket om dårlig mage før vi skulle ha eksamen, men ingen snakket om psykiske problemer. Nå skal alt settes en diagnose på. Kanskje er det mer åpent å snakke om psykiske problemer enn før i tiden, sier Pedersen.

Bekymret for venninnene
På Nordahl Grieg Vgs. er eksamenstiden i gang for fult.

Julie Olsen går sitt andre år på skolen, på studiespesialiserende linje. Hun har sett hvordan eksamenspresset har påvirket vennene hennes.

– Nå er det eksamenstider, mye prøver og folk vil prestere bra, noe som fører til at vi blir stresset. Jeg har vært bekymret for enkelte av mine venninner. Noen har ikke klart å komme seg på skolen, spesielt på grunn av søvnmangel etter sene kvelder med forberedelser, sier Olsen.

– Har ikke tid til å være syk
– Det kan hende at når jeg først er syk, så har jeg ikke tid til å være syk, fordi det er så mye skolearbeid.

Ordene kommer fra Jørgen Engelsen, en annen en elev ved Nordahl Grieg Vgs. Han har også erfart hvordan presset går utover søvnen.

– Det blir for mye å ta igjen. Jeg har merket presset, spesielt psykisk, ved at jeg har blitt veldig stresset. I tillegg til det fysisk, da jeg mister mye nattesøvn. Det blir mange sene kvelder, sier Engelsen.

Tekst: Rikard Thistel Foto: Alba Viksund

Kommentarer