Snart kan det bli flere slanger i norske hjem

featureimage3
Illustrasjonsbilde. Mattilsynet åpner opp for 18 nye arter i 2016. I dag havner ulovlige dyr hos akvariet.

Helt siden 70-tallet har det vært forbudt med eksotiske dyr i Norge. I år har det vært diskutert en lovendring som tillater 18 nye arter i norske hjem.

På tross av forbudet fins det mange reptiler ulovlig i norske hjem. Akvariet har gjennom årene tatt inn mange reptiler som er blitt holdt ulovlig.

Urovekkende tall
— De siste tallene jeg hørte var ca. mellom 100-120 000 ulovlige reptiler i Norge. Personlig tror jeg det er fler, forteller Remi Andersen, ansvarlig for tropisk avdeling.

Han forteller også at det har vært lovlig fram til 1977 å ha reptiler som husdyr. Grunnen til forbudet er frykt for at en fremmed art skal rømme og etablere seg i norsk natur.

Endring i regelverket
Mattilsynet har fått oppdraget av Landbruks- og matdepartementet. Forslaget om endring i regelverket, som omhandler eksotiske dyr, har tidligere i år vært på høring.

— Det som ofte skjer i Norge er at mattilsynet eller politiet gjør beslag, da ringer de ofte til oss eller andre parker i Norge og spør om vi kan være med å ta oss av beslaget, eventuelt å stille det ut i utstillingene. Hvis vi kan stille ut dyr så gjør vi det, men hvis ikke blir de avlivet, sier Andersen.

Høringsfristen for endringen var 11. april 2016, men det er enda ikke publisert noen konklusjon.

Tekst: Emma Vestrheim og Hege Kyte

Foto: Emma Vestrheim

Kommentarer