Bekymret for unges økonomiske kunnskapsnivå

featureimage1

Illustrasjonsbilde. Ungdom og unge voksne har for lite kunnskap om økonomi i følge Finans Norge.

Mange ser ikke de økonomiske konsekvensene av de valgene de gjør. Dette bekymrer Finans Norge, som mener at kunnskapsnivået om økonomi hos unge er for lavt.

Halvparten av 18- og 19 åringene spurt i en undersøkelse av Fokus Bank, kunne ikke forklare ordet rente.

Ubalanse i statistikken

I 2015 hadde over 28 000 unge mellom 18-26 en eller flere betalingsmerknader. Når man får slike anmerkninger kan det skyldes en faktura som ikke er betalt. Da vil du motta en inkassovarsel, og om du ikke følger den opp blir saken sendt videre til et inkassobyrå.

Statistikk fra Lånekassen viser derimot at flere unge tar opp lån nå enn tidligere, men at de også er flinkere med tilbakebetaling enn før. Lånekassen har en markant nedgang i inkassotallene, som de forklarer ved lave renter og gode tilbakebetalingsalternativ.

Se hva elevene på Nordahl Grieg VGS svarte når de fikk spørsmål om økonomi i videoen under. Saken fortsetter!

 

Det første møtet

Så tidlig som første året på videregående kan man søke om stipend fra Lånekassen. De tilbyr økonomisk støtte for både elever og studenter på høyere utdanning.

Hilde E. Johansen, som er fagsjef i Finans Norge, forteller at det er for lite fokus på økonomi i skolen i dag, og at unge får kunnskapen sin om økonomi fra erfaringer i hjemmet.

– Skolen skal bidra med å jevne ut forskjellene. Det kan de gjøre ved å sette større fokus på økonomi i undervisningen, mener E. Johansen. Hun sier også at kun  40% av et årskull på ungdomsskolen har fått undervisning i økonomi fra finansnæringen.

 

Sløser bort pengene

Mange unge i dag får økonomisk støtte av foreldre, også de som har egen jobb. Noen kan føle at egen lønn ikke strekker til.- Lønnen min er varierende men vanligvis får jeg et par tusen i måneden, sier Sunniva Horvei (18). Hun bor fortsatt hjemme og legger til at utgiftene hennes til tider blir større enn inntektene, og at hun da får hjelp av foreldrene. – Jeg har bil nå og russetiden er rett rundt hjørne, så jeg bruker nok penger på en del unødvendige ting. 

featureimage2

 

Langsiktig planlegging

Juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, Geir Arne Nyborg, mener at det kanskje er naturlig at ungdom som bor hjemme og ikke forsørger seg selv, tenker mindre på økonomi. Han vil likevel råde alle unge å spare penger i BSU kontoer eller lignende.

– Mange syns det er flaut å snakke om økonomiske problemer, og det gjelder nok også ungdom og unge voksne. Om man begynner å sparer penger vil det være lettere å komme inn i boligmarkedet fordi man må ha egenkapital for å kjøpe egen bolig, forteller Nyborg.

Ansvar og muligheter

Når man fyller 18 år er man myndig. Alle forhold skal ligge til rette for at du skal kunne styre din egen økonomi, og du kan inngå avtaler selv, uten godkjenning fra foreldre eller foresette.

 – Du er nettopp blitt 18 år, du får rettigheter mens også plikter, men hva innebærer egentlig det? Man må ta et valg, tilfredsstille akutte behov eller langsiktig sparing, mener E. Johansen.

 

Tekst og foto: Hege Kyte

Film og lyd: Preben Solli og Johannes Hovin

Kommentarer