Forbereder elevene på et økonomisk sjokk

– Ungdom har for lite økonomisk oversikt, sier Andreas Eikeland Ekeland på workshop om personlig økonomi. Den dårlige kunnskapen bekymrer bankene.

Økonomi 5(Christina Nieuwlaat)
Andreas Eikeland Ekeland, elev ved Nordahl Grieg VGS, er enig i at dagens ungdom er dårlig på økonomi. Illustrasjonsbilde

Undersøkelser gjort av Fokus bank viser at dagens ungdom ikke har kontroll eller peiling på egen økonomi. Halvparten av 18- og 19- åringene spurt i undersøkelsen kunne ikke forklare ordet rente, noe som bekymrer administrerende direktør hos banken.

Dårlige kunnskaper om personlig økonomi kan gi negative konsekvenser senere i livet, da de selv skal ha full kontroll og ansvar selv. Andreas Eikeland Ekeland, elev ved Nordahl Grieg VGS, er enig i at dagens ungdom er dårlig på økonomi.

– De tenker for lite, og har for lite oversikt, sier Ekeland.

Sløser vekk penger
Ungdom i dag får hjelp av foreldre og foresatte når det kommer til økonomiske problemer, noe som gjør at de blir alt for godt vant til denne luksusen. En følelse av at “alt løses” kan da oppstå, selv om det ikke fungerer sånn i virkeligheten. Dette kan komme som et sjokk når man fyller 18 og har ansvar for alle disse tingene selv – uten hjelp fra foreldre. Unge sløser i tillegg bort pengene, og ser ikke selv verdien i hva de kjøper, fortalte Trond Mellingsæter til God morgen Norge i et intervju.

En workshop på Framtid 2016 gikk nettopp ut på å informere studenter og ungdom om personlig økonomi. Eksterne aktører som bank og skattetat var på besøk for å lære ungdom om alt fra lån, kreditt, bolig og deltidsjobb – hvilken muligheter en har og hvordan det er lurt å legge den økonomiske kabalen i tiden etter vgs.

Ingvill Johannessen, en av arrangør av workshopen Personlig økonomi for studenter og lærlinger, mener det er viktig at ungdom får informasjon om hvordan de skal håndtere økonomi på egen hånd. Kurset bidrar til at ungdom får større forståelse for personlig økonomi.

Økonomi 1 (Christina Nieuwlaat)

– Ja, jeg syntes kurset hjelper, sier Johannessen.

Personlig økonomi til eget fag
Amalie Hovland deltok på kurset og syntes at alle tredjeklassinger burde fått et kurs i personlig økonomi i løpet av tredje året.

– Det er veldig nyttig, forteller Hovland, som er glad for at hun meldte seg på kurset. Hun har planer om å studere videre og syntes denne informasjonen er nyttig å vite.

De fleste 18-åringer opplever et sjokk når de går i gang med å håndtere “voksen-livet” på egen hånd, med sparing, kredittkortgjeld og boligkjøp.

– Det blir uansett et sjokk, men kurset hjelper for mindre sjokk, forteller

Hovland. Hun mener personlig økonomi burde vært et eget fag for tredje klasse.

 

Tekst: Mathilde Oseberg Foto: Christina Nieuwlaat

 

Kommentarer