Avhengig av mobil døgnet rundt

ngvmedia

Spiser, sover og går på do sammen. Ungdommen går aldri uten sin firkantete venn ved sin side.

 

– Jeg har ikke et tall på hvor mange ganger jeg sjekker mobilen daglig, forteller Bernhard Andres Carlsen (17) mens han har et fast tak rundt mobilen.Mobilbruk blant unge har skutt i været siden de første smarttelefonene kom på markedet tidlig på 2000-tallet. Det “å være på nett” er nesten blitt et krav for sosial aksept for fremtidens generasjoner. Snappe, tweete og chatte er velbrukte ord for kommunikasjon utveksling, men det legges ikke bare opp til at du skal være utstyrt med de forskjellige applikasjonene. Du skal også være tilgjengelig 24/7. -Ja, jeg kan trygt si jeg er avhengig av mobilen, nikker Carlsen.

Ny fritidsaktivitet.

Nettet og sosiale media er overalt. Det stadig voksende nettsamfunnet er blitt en plattform for ungdommen for å uttrykke meninger og tanker. Noe som i følge en studie gjort på universitet i Agder, kan prege skolearbeid og nattesøvn. Når noe nytt skjer plinger mobilen og skjermen lyser. Nettbruk og behovet for å oppdatere seg på dagens hendelser er for mange blitt en avhengighet. Det å være sosial uten å utveksle et ord er ikke et ukjent fenomen.Varslene tikker inn på mobilen til Carlsen mens han  svarer på spørsmålene, og oppmerksomheten blir fort rettet mot den lysende skjermen. –Skrur du noen gang av mobilen? -Kun hvis den er ødelagt, smiler Carlsen litt brydd.

Ukult med TV.

-Jeg sjekker Internettet en gang daglig jeg, ler Torunn Abrahamsen (75), som er overasket over ungdommens nettbruk.Den eldre generasjonen er blitt tildelt utfordringen med å tilpasse seg den stadig voksende strømmen av teknologi. I motsetning til dagnes unge som har fått det inn med morsmelken.-Det er et lysår i mellom min generasjon og dagens ungdom, forteller Abrahamsen som foretrekker papiravis og fjernsynsapparat fremfor ¨tekniske duppeditter¨.

-Jeg ser ser aldri på tradisjonell TV, forteller Carlsen. I følge TNS gallup er ungdomens tradisjonelle TV-titting blitt redusert de siste årene. Oppdateringer av nyheter, politikk og kultur skjer gjennom sosiale media, noe Abrahamsen har forståelse for.-Alt er tilrettelagt for at en skal bruke nett. Dagens ungdom er mye mer orientert i verden enn det jeg var på deres alder. Da ble nyheter kanalisert gjennom skole og muntlig overføringer, forteller hun.

Unges mediebruk.

  • 399 millioner bruker Facebook bare via mobil.
  • Det er ca 1,065 millioner norske Instagram-brukere registrert.
  • Det tvitres 500 millioner ganger hver dag.
  • Hver fjerde nordmann har Snapchat.

(kilde: metronet.no)

Thea-Emilie Bjurgren (tekst og foto)

Kommentarer