Å skape seg selv på sosiale medier

Maja Elise Fagerheim Bjørnsen 2

– Vi deler ting på nettet for å bygge opp en identitet, sier UiB-professor Jill Walker Rettberg. YouTuber Maja Bjørnsen medgir at hun forsøker å overdrive sin personlighet.

 

-For meg er det viktig å overdrive litt, for at det faktisk skal være noe å se på, sier 16-åringen. Hun har flere tusen følgere på YouTube, og bruker selv mye tid på sosiale medier. Selv om hun forsterker personligheten, er hun opptatt av at det skal være ekte. – For meg er det viktig å framstå som meg selv når jeg på YouTube snakker om klær, sminke og hverdagen min, forteller Bjørnsen. En undersøkelse gjort i forbindelse med Nordiske Mediedager viser at sosiale medier er det mediet ungdom bruker mest tid på. – Mennesket er et grunnleggende sosialt vesen. Det er derfor vi trives så godt på sosiale medier, forteller Rettberg, som er professor i digital kultur ved Universitetet i Bergen.

– Var ikke meg selv

Maja Elise Fagerheim Bjørnsen mener hun selv framstår som gladere og mer engasjert på YouTube enn i virkeligheten. 16-åringen forteller at hun er åpen om seg selv. – Jeg har også fortalt om vonde tider jeg har hatt.Når Bjørnsen ser tilbake på sine tidligere YouTube-videoer, ser hun også de negative sidene ved å dele livet med andre. – Det gjelder kun de eldste videoene, som jeg ikke syns er gode lengre. Jeg var ikke meg selv i de videoene. Jeg spilte en rolle, sier hun. Videre forteller 16-åringen at hun har lært at det er viktig å være seg selv. Da Bjørnsen var 13 år var fokus en annen plass. Hun mener at måten hun framstår på har endret seg i takt med egen modning.

Youtube på jobbintervju

– Jeg tenker ganske ofte på at min rolle på nettet kan få konsekvenser i framtiden, forteller Bjørnsen. 16-åringen har allerede opplevd interesse for YouTube-videoene på jobbintervju. – Jeg måttet svare på spørsmål om interessene mine og vise til videoer jeg har publisert på YouTube. Hun mener dette kan telle positivt i slike situasjoner. Professor Rettberg mener vi tror at vi kjenner personer fra sosiale medier, selv om de egentlig har delt relativt lite informasjon. – Vi er god til å sette sammen historier. Vi klarer å danne en fortelling om personen på samme måte som når vi leser mellom linjene i en roman.

Simon Skjelvik Brandseth (Tekst og foto)

Kommentarer