Vold ikke en hindring

– Målsettingen til noen spill er å få folk til å føle ubehag, mener medieforsker Kristine Jørgensen. Hun sier ja til kontroversielle spill i skolen.

– Selv om spillet Slave Trade ikke har lærdom i seg, kan det brukes som utgangspunkt for diskusjon om hvordan slavehandel fungerte, mener Kristine Jørgensen.
– Selv om spillet Slave Trade ikke har lærdom i seg, kan det brukes som utgangspunkt for diskusjon om hvordan slavehandel fungerte, mener Kristine Jørgensen.

Dataspill som GTA og Hatred har blitt kritisert for å ha stort fokus på blod, vold og negativ kvinnerepresentasjon. Overdreven bruk av vold og lettkledde kvinner gjør at spillet ikke blir et populært valg å ta bruk i skolen. Kristine Jørgensen, medieforsker på Universitetet i Bergen, forklarer hvorfor disse spillene likevel er mulig å få inn i undervisningen.

Får de til å tenke
Emosjonelle vanskeligheter i spill kan være noe annet enn bare vold, forteller Jørgensen.

Hun forteller at etiske spill får folk til å tenke, og budskapet til spillet er å få spillerene til å tenke gjennom hva de gjør når de opplever ubehagelig situasjoner og hendelser.

Målsettingen er å få folk til å føle ubehag, sier Jørgensen.

I spillet Manhunt er hovedpoenget å drepe mest mulig folk, og flere ville synes at dette ikke er passende i undervisning. Jørgensen forteller at det handler om å sette spillet i kontekst og riktig sammenheng i skolefagene. Hun sier videre at de aller fleste spill kan brukes i undervisningen, så lenge de er tilpasset.

– Må være plass for det kontroversielle
Spillpedagog og lærer ved Nordahl Grieg videregående, Tobias Staaby, mener det er viktig å snakke om vold i media.

Hvis det er noen steder grenseoverskridende og kontroversielle spill skal inn, så er det nettopp skolen, sier Staaby.

Både Staaby og Jørgensen er enig i at å kunne sette seg inn i ubehagelige situasjoner i spillet, er viktig for å kunne reflektere rundt og diskutere de etiske valgene.

Lærdom i spillet
Spillet Slave Trade, som også ble kalt Slave Tetris, innebærer å stable slaver i båter, lik måten spillet Tetris er oppbygget på. Spillet fikk kraftig kritikk for å være usensitivt, og fordi det ble laget underholdning av noe ekstremt alvorlig.

Selve spillet har ikke lærdom i seg, men det kan brukes i sammenheng med forståelsen for slavehandel og være utgangspunkt for diskusjon om hvordan slavehandel fungerte, forteller Jørgensen.

Hun mener også at elevene kan lære av å diskutere hvorfor spillet blir oppfattet som usensitivt.

Tekst: Mathilde Jacobsen Oseberg
Foto: Lovise Meltzer Rygh

Kommentarer