Eksklusiv prat med en spillegende

Etter flere tiår med spill har Ian Livingstone kommet frem til hva som er nøkkelen for å få spill inn i skolen.
LivingstoneFeature
– Du har vært en del av spillindustrien i mange år. Hva tror du er den største utfordringen relatert til å introdusere spill i skolearbeid?

– Den største utfordringen er å få samfunnet til å godta det som et læremiddel. Spill blir som oftest bare sett på som triviell og sanseløs underholdning, sier Ian Livingstone som har jobbet med  spill i flere tiår.

– Hva gjør at spill kan bli sett på som mer enn underholdning?

– Hvis du tenker logisk rundt det som skjer når du spiller ett spill, forstår du at de fleste spill ikke kan gjennomgås uten at du tar i bruk problemløsning.

– Du får oppgave etter oppgave og spillene gir deg til og med tilbakemelding på hva du gjør og ikke gjør riktig. Du blir ikke straffet hardt for å gjøre en feil, og du blir videre motivert til å fullføre fordi du blir belønnet mot slutten.

– Vi har også spill som Minecraft som er selveste tegnet på kreativitet,. Det kan også brukes til å lære vekk ting som 3D-design og hvordan tyngdekraften fungerer. For meg er spill et flott læringsverktøy, og hvorfor kan ikke læring være gøy?

– Du nevnte under presentasjonen din at enkelte mennesker skremmes av hvor kompliserte noen spill kan være. Hvordan vet vi at det ikke kommer til å skje i skolen også, som videre kan føre til at noen elever faller ut av undervisningen?

– Ja, spill kan være kompliserte når de krever bruk av mesteparten av knappene på et vanlig tastatur. Men med dagens swipe-teknologi fins det også veldig simple spill. Vi må finne den rette balansen mellom læremåte og hvilke spill som brukes i klasserommet.

– På 80-tallet skrev jeg interaktive spillbøker, og disse lot barna være helten og lot de styre historien. Denne typen problemløsning skaper en suksessfull formel for læring.

– Hvis du blir motivert til å lære fra noe du styrer selv i motsetning til å bli fortalt nøyaktig hva du skal huske til en tradisjonell test, blir det mer effektivt.

– Ja, fordi du nevnte også i presentasjonen din at problemløsning og ferdighetene du tar i bruk i spillet matcher det som tas i bruk i virkeligheten. Hvordan er vi sikre på at disse ferdighetene overføres fra spillingen til virkeligheten?

– Samfunnet er blitt teknologisk, og det kommer til å kjøre videre de neste 10 årene. I denne utviklingen kan du enten velge å sitte i sjåførsetet eller i baksetet.

– Hvis du vil være i førersetet, må du ha fortstått ting som moderne kommunisering, problemløsning, hvordan holde seg oppdater og hvordan du utfører ideene dine.

– Hvis alle barn læres om denne tankegangen, kan alle barn bli eksperter på området, slår Livingstone fast.

Intervjuere: Petter Villanger og Andreas Eikeland Ekeland

 

Kommentarer