Man vet aldri hvem som er på den andre siden

Illustrasjonsbilde: Du kan finne hvem som helst på nettet. Kanskje det er den store kjærligheten? Sikker kan du aldri være.
Illustrasjonsbilde: Du kan finne hvem som helst på nettet. Kanskje det er den store kjærligheten? Sikker kan du aldri være.

Mange finner sin nye partner, eller sin livs store kjærlighet med dating-apps og datingsider. Men Sukker fjerner falske profiler daglig.

I dagens moderne og teknologiske samfunn er det blitt veldig normalt å bruke mobiltelefoner og PC til å skape kontakt med folk. I mange tilfeller er det til og med vanlig å finne kjærligheten over nett. Eksempler på dette er appene Hot or Not, Tinder, Match, og nettsider som Sukker, Elite Single og Møteplassen.

I dag finnes det 827 905 aleneboende mennesker i Norge, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er derfor ikke rart at mange tar i bruk dating på nett. De fleste dating-apper er mest regnet for en yngre aldersgruppe, mens de fleste nettsider er mest rettet mot eldre (18 pluss.)

Søt vinner
Den populære dating nettsiden Sukker, som nylig ble kåret av VG til den beste tjenesten, har spesielt klart å gjøre nett-dating attraktivt. Sukker har gjort slik at over tretti tusen har giftet seg, og at ti tusen barn er kommet til verden.

– Vi har en veldig enkel, men samtidig sortert side. Vi har laget siden slik at brukerne finner lett frem til matcher med like interesser og egenskaper. Dette er vel grunnen til at godt over hundre tusen mennesker har funnet seg en kjæreste på siden vår, påpeker Morten Gulliksen hos Sukker.

Å ha en dating-profil var i liten grad attraktivt blant folk i starten.

I dag er nettdating helt klart blitt mer utbredt, og rundt 1,5 millioner profiler har blitt opprettet rundt på norske dating-sider.

– Dette har helt klart noe med mønstringen å gjøre. Folk generelt bruker mye mer data nå. Istedenfor å gå ut og faktisk være sosial, sitter man heller foran PC og mobil. Folk flytter også mer på seg i dag fra steder til steder. Og sist men ikke minst, det er utrolig mange flere i dag som går ut av forhold. Statistikken av våre brukere viser at halvparten er alene foreldre, mens andre halvparten er uten barn, forklarer Gulliksen.

Klager på dates
Grunnen til den store utbredelsen av nettdating kan kanskje også skyldes at det er mye mer lettvint enn tradisjonell dating. Man kan enkelt finne personer i ønsket aldersgruppe, bosted og ikke minst utseende. Man kan presentere seg selv uten å vise at man er nervøs eller har presentasjonsangst, og man får fort finne ut om vedkommende har de egenskapene du søker etter. Det er også enkelt å avslå videre kontakt om kjemien ikke stemmer.

Men nett-dating har også svært mange ulemper ved seg. Flere ungdommer og eldre til dags opplever å komme i langvarig kontakt med personer som ikke lever opp til deres forventninger. Folk er ikke alltid den de utgir seg for å være, og personkjemien kan også være forandret utenfor teknologiens verden. Det er ikke unormalt å få seg et sjokk da man endelig får se hverandre i virkeligheten. Dating-siden Sukker opplever å få inn mange klager på dårlige dates, ettersom millioner av dates blir avtalt gjennom siden.

– Det er klart det oppstår dater som ikke blir helt under forventningene. Det er ganske normalt å møte noen som har vært helt annerledes enn det de har vært bak skjermen. Vi får jo ofte rapporter om falske brukere og, og dette er noe vi jobber sterkt med å få en stopp på. Vi fjerner minst 5-10 falske brukere hver dag, sier Gulliksen.

Ikke alltid som forventet
19 år gamle Kaja fra Bergen opplevde å møte en person hun hadde komt i kontakt med via dating-appen Tinder. Ferske tall fra Tinder viser at 9 prosent av Norges befolkning har lastet ned appen. Hovedgruppen av brukere i Norge er mellom 18-24 år. Sjokket var stort da Kaja endelig fikk se hvem hun hadde vekslet meldinger med.

–  Jeg var 18 på den tiden, og hadde kommet i kontakt med en gutt som utga seg for å være en 20 år gammel student, fra samme by som meg. Vi hadde snakket i ukesvis før vi faktisk møttes, på telefon og over meldinger. Vi hadde vekslet mange bilder til hverandre, men jeg fikk merkelig nok aldri se han på video.

Da dagen endelig kom til at vi skulle treffes, hadde vi planlagt å møte hverandre ved Busstasjonen i Bergen, ettersom begge bodde i nærheten. Jeg kan vel trygt si jeg fikk meg et sjokk da jeg så en 40 år gammel mann komme gående mot meg. ”Er du Kaja?” spurte han smilende. Jeg synes selvfølgelig dette var utrolig ubehagelig, så jeg responderte med ”Nei”, og gikk min vei. Snakket aldri med mannen igjen.

Dette er hendelser som dessverre hender daglig, og det er spesielt yngre jenter som blir utsatt.

–  Jeg kan helt klart råde andre der ute som skal treffe sine nett-dater for første gang, å alltid sjekke opp hvem denne personen egentlig er. En videosamtale er smart for å forsikre seg om at dette er den du tror det er. Man vet aldri hvem som skjuler seg bak skjermen, sier Kaja.

Tekst og foto: Alba Viksund Alihajdari

Kommentarer