Måtte se solformørkelsen på TV

Skuffelsen kom i form av regnskyer da rundt 300 elever og 50 andre tilskuere var samlet på Vilvitesenteret for å få med seg den største solformørkelsen på 50 år. 

Tekst: Christine Johnsen Foto: Tuva Åserud

DSC_25791
I forkant av formørkelsen fikk elevene en innføring av professor Òlafsson i solformørkelsesstadiene, og de fikk lære om effektene man kan se ved formørkelse, blant annet den såkalte «diamantring-effekten» som skal være synlig når solen har passert ved ca. 98%.

– I mørket blir alle katter grå
Solformørkelsen over Bergen ble ikke helt slik professor Kjartan Ólafsson hadde håpet på. Været ville som vanlig ikke samarbeide helt med bergenserne, men Ólafsson syns ikke det ble en bortkastet tur ut i regnværet selv om solen var tilsynelatende helt tildekket av skyer og ikke en måne for bergenserne.

– Ved solformørkelse blir det gradvis mørkere etter hvert som månen dekker mer over solen, informerer Ólafsson. Man vil dermed gradvis få dårligere fargesyn, for eksempel ser ansiktene våre hvitere ut.

– Det er ikke fordi vi er redd for noe, men her ligger det noe i uttrykket «i mørket blir alle katter grå», ler Ólafsson.

Håpet på mirakel
Lærer ved Nordahl Grieg videregående og ansatt ved Vilvite-senteret, Arve Aksnes håpet også på et mirakel timen før formørkelsen.

– Det optimale ville jo vært å ha helt opplett himmel slik vi har hatt tidligere i uken, men det er mer å se på enn selve sola.

Det ble altså ingen diamantring på himmelen i Bergen, men den var svært synlig på livesendingen fra Svalbard, ca. tjue minutter etter formørkelsen i Bergen.  Her kunne man også se solens «Korona», eller atmosfære, og synes best under totale solformørkelser som den på Svalbard. Dette ville man ikke opplevd på selv en solfylt fredag i Bergen, fordi solformørkelsen her bare var delvis.

Ny sjanse i mai 2016
Delvise solformørkelser i Norge forekommer ca. annethvert år. Ny sjanse får vi i mai 2016, ved en såkalt måneformørkelse som oppstår når jorda går mellom sola og månen og hindrer at sollyset når månens overflate.

– Måneformørkelsen varer mye lengre, den varer i mange timer og er kanskje enda lettere å se, forteller Ólafsson. Men om månen bare trenger inn i jordens halvskygge er den vanskelig å oppdage uten instrumenter.
Kommentarer