– Lagrenn koster mer tid enn penger

Media viser foreldre som bruker svimlende 100.000 årlig på å sende barna på langrenn på fritiden. Heldigvis må ikke alle ut med slike summer.

 Tekst & foto: Guro Skeie

KJEKK SPORT: Aleksander og Kristian Øyen driver begge med langrenn i Fana IL.
KJEKK SPORT: Aleksander og Kristian Øyen driver begge med langrenn i Fana IL.

– Man kommer ikke vekk fra at det er en dyr sport sammenlignet med fotball eller basketball, men når jeg hører om folk som har ”langrennbudsjett” på 100.000 kroner i året kjenner jeg meg absolutt ikke igjen, ler Kjetil Øyen, som selv har to langrennsgutter å vise til.

Urettferdig lys

Etter mye omtale i media den siste tiden sitter mange igjen med et negativt inntrykk av langrennssporten. Øyen er en av dem som synes langrenn blir satt i et litt urettferdig lys Han innrømmer at det ikke er den billigste sporten å sende barna på, men er ikke enig i alt som skrives.

– Det spørs litt hva du gjør det til, sier Øyen. – Vi synes bare det er kjekt, men jeg kan jo godt skjønne at folk blir revet med når det gjelder utstyr og utflukter.

Gode løsninger

Øyen synes ikke foreldre skal bli skremt av utstyrsjaget eller det at de selv ikke er aktive i sporten.

– Når guttene våre begynte anbefalte klubben å kjøpe et par ski som kan brukes til både klassisk langrenn og skøyting og to par staver, et til hvert bruk. Klubben er flink til å gi beskjed om når man trenger hva, og dette setter en demper på foreldre som blir lett revet med når det gjelder utstyr.

I Fana IL, hvor hans to sønner trener, trenger man ikke to par ski før man er 12 år, og når den tid kommer finnes det løsninger for å holde budsjettet i sjakk. Øyen forteller om både byttekvelder, hvor man kan ta med seg gammelt utstyr og kjøpe nytt for en billig penge, og klubbkvelder hvor man får 30% avslag på gode merker som Fischer, Madshus og Craft. Skiene må være av god kvalitet, men når det gjelder klær har klubben en god løsning som motvirker merkepress på klær.

– Fana IL insisterer på at alle skal gå med klubbens egne klær. Da går alle med det samme, og ingen tenker over at det skal være spesielt ”kult”, forklarer eldstesønnen Kristian. Syvendeklassingen synes det er kjekt med en idrett som får med foreldrene. Han har vært på joggetur sammen med sin far senest i dag.

Allikevel syns ikke Øyen det er noen billig sport. Selv anslår han at de bruker rundt 15.000 kroner i året på et barn, men han understreker at om barna skal være med på treningsleirer og turer til for eksempel Trysil og Holmenkollen dobles dette rimelig fort. Heldigvis er ikke dette noe klubbene krever, så her kan man melde seg på det man vil og er villig til å bruke penger på.

ENGASJERT: Kjetil Øyen har skaffet seg smørebord for å følge opp barna best mulig.
ENGASJERT: Kjetil Øyen har skaffet seg smørebord for å følge opp barna best mulig.

Krever engasjement

Noe Øyen syns foreldre bør være klar over, er at det krever mer av dem enn av barna.

Klubben deres har stor overvekt av foreldre som har drevet aktivt med langrenn, men selv begynte han i det små sammen med guttene. Gry, som er mor til guttene, har aldri holdt på med langrenn.

– Jeg går ikke så mye på ski selv, men jeg ser jo absolutt gleden i det. Det er en veldig familievennlig sport, og vi får mye tid sammen med guttene både på trening og når det er skirenn i helgene, forteller hun.

–  Jeg er glad for at mine gutter får lære seg langrenn så unge. Dette er jo en sport de kan ha glede av selv om de en dag skulle velge å slutte, om de er 15 eller 50!

Øyen synes det er gøy å drive med, og han har gått på langrennkurs, er med på treninger og har til og med kjøpt seg smørebord.

– Det koster mye tid, forklarer Øyen.

Han mener de mest engasjerte langrennforeldrene ikke nødvendigvis er dem vi leser om som kjøper det dyreste og flotteste utstyret, men de som legger mye tid i barnas fritidsaktivitet.

– De gjør mye for klubben ved å stille opp på alle treninger, melde seg på trenerkurs, skape nye talent og skaffe sponsorer eller muligheter for klubben. Kort sagt ofrer de for det meste tid i stedet for penger, sier Øyen, og legger til:

– Du må engasjere deg ved å kjøre barna dine til konkurranser og trening, og det er mye forarbeid. Hvem som helst kan sitte og heie på en fotballkamp, men mangel på virkelig engasjement blir veldig synlig i denne sporten.

Verdt strevet

Øyen konkluderer med at det er en dyr og tidkrevende sport, men for hans familie er det uten tvil verdt det. Guttene får holdt på med idrett i et godt miljø, og han liker å engasjere seg i det de driver med.

– Hvis du treffer med været er det ingenting som er flottere enn å få gå en skikkelig skitur, smiler han.

FAKTA:

  • Langrennsgruppen i Fana IL er blant de største i landet.
  • Langrenn er god trening for bl.a. rygg, mage, armer og ben.
  • Undersøkelser viser at foreldre bruker alt fra 15.000-100.000 kroner årlig dersom barnet driver med langrenn.

 

Kommentarer