Konferansedørene er åpnet

Feautyre image

Norgeshistorien på 30 minutter, blokkfløyte, klimautslipp og lederskap er bare stikkord fra morgenens store åpning av Framtidskonferansen.

Historien som burde stå i historiebøkene
Ironisk nok åpnet årets framtidskonferanse med et innblikk i fortiden. Med Sjur Hjeltnes på pianokrakken ved sin side, stilte Linda Eide, tidligere journalist og programleder i NRK, med et utdrag av sitt show «200 år på 2 timer». De vekket de 800 trøtte ungdommene med sang, rake-balansering på nesen, blokkfløytespill og nasjonalsangen på engelsk. Elevene fikk en lynrask gjennomgang av norgeshistorien du ikke finner i historiebøkene, fra grunnloven og den allmenne stemmeretten i 1814 som viste seg å ikke være så allmenn, til stressmoten som oppsto på 60-tallet.

De har en kritisk fremstilling av norgeshistorien og legger verdi i uttrykket «alle saker har to sider». De setter nynorsk-debatten i et annet perspektiv – når kom engelsk slang til Norge, og hvordan ser språket vårt ut i framtiden? Deres spådom er at NRK innen 2060 har endret alle programtitlene til engelsk – Norge Rundt vil selvsagt hete «Norway in a nutshell». Showet avsluttes ved at elever og lærere reiser seg for å synge nasjonalsangen, Sønner av Norge, på engelsk.

Klimaendringer er vår tids absolutt største utfordring
Bak årets tema «åpne dører mot verden og framtiden» koker miljødebatten opp i åpningsappellen. Nina Jensen, generalsekretær i WWF Norge, håper å motivere elevene til å tenke mer på klimakrisen vi står overfor.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er noe som skjer frem i tid, det er noe som skjer nå, sier Jensen. Det rammer hele planeten, både fattige, rike og næringslivet.

I følge Jensen viser FNs klimarapport det største stoppsignalet i verdens historie. Vi kan vente mer tørke, mer ekstremvær, mer flom. Vanskeligheter med å produsere mat, finne vann og sykdommer vil spre seg raskere.
– Vi er den siste generasjonen som kan gjøre noe, sier Jensen, og understreker at hun ikke ønsker å skremme, men å inspirere ungdommene.

– Det er ikke vår feil at verden er slik den er, men vi kan gjøre noe med det
Siste foredragsholder, Hugh Howe, er rektor ved Beauchamp College i Leicester. Han gjorde stort inntrykk på elevene fra NGV som møtte ham under en lederskapskonferanse på skolen hans i høst. Nå har han reist fra England til Norge for å besøke Nordahl Grieg videregående. Nå inspirerer han resten av skolen med tips om et vellykket lederskap, i samme dress som han brukte når han fikk privilegiet å møte dronningen, understreker han.

For noen er nøkkelen vanskeligere å få tak i
Howe har vært leder ved fire forskjellige skoler i Storbritannia, og jobbet på mange fler. Hver enkelt skole byr på forskjellige utfordringer, og den tøffeste utfordringen er småbyskoler hvor barna ikke ønsker å være på skolen.
– Jeg har opplevd å jobbe på skoler hvor det ikke forventes at barna skal klare seg på skolen på grunn av sin klasse og sin bakgrunn, sier han. Han har også opplevd å jobbe på noen av de beste skolene i landet.

– Som leder ved en skole, er det mange viktige aspekter ved det vi gjør, sier han. Selv om temaet for årets konferanse er «åpne dører», er det opp til hver enkelt å ta tak i de mulighetene de har foran seg. Hvordan lærer du? Er du en sten – en som ikke absorberer noe, vann glir over den og former den. Eller er du mer som en svamp, som tar til seg all væske?

– Deres oppskrift til suksess er kanskje annerledes enn min, men som ledere har man felles ingredienser, avslutter Hugh.

Tekst: Christine Johnsen (3MK). Foto: Tuva Åserud (3MK), Elfur Helgadottir (2MK), Lovise Rygh (2MK)

Kommentarer