Uklar sminkelov

Illustrasjonsbilde. Det er ulovlig å importere produkter som er testet på dyr til Norge.

I 2013 ble det forbudt for Norge å importere kosmetikk som testes på dyr, men det er uklart hvem som kontrollerer at dette blir overholdt.

Fra 2013 er det ikke lov å importere og omsette produkter som er testet på dyr, inn til Norge, men dette er ikke noe Tollvesenet tar ansvar for.

– Det er ingen restriksjoner på import av dette produktet, sier
Informasjonssentralen til Tollvesenet Vest, som forteller at de ikke stiller spørsmål ved om kosmetikk er tester på dyr eller ikke.

Usikker politiker
Stortingspolitiker Terje Breivik (V) er usikker på hvem som faktisk har ansvaret i denne saken, men peker blant annet på Mattilsynet.

-Nei det vet jeg ikke, men jeg hadde trodd at det skulle vert Mattilsynet eller Helsetilsynet, sier Breivik.

– Det er Mattilsynet som har ansvar for at EUs regelverk følges, sier
Susanna Lybæk, kosmetikkansvarlig ved Dyrevernalliansen, som understreker at de kjemper videre for saken.

Taust mattilsyn
På Mattilsynets sider står det klart og tydelig at import og omsetting av kosmetikk testet på dyr, er forbudt i Norge, men det kommer ikke fram om slike varer likevel kan bli spredd via privatpersoner i sammenheng med for eksempel konkurranser på blogg, eller lignende. Det kommer heller ikke frem hvordan man skal forhindre import av ulovlig kosmetikk.

NGVmedia har ikke fått svar på våre henvendelser til Mattilsynet.

Utydelig allmennkunnskap
Når det gjelder publikums kunnskap om dette temaet er det vanskelig å finne tydelige tall. I en undersøkelse ved Bjertnes VGS spørte de 100 elever, svarte flertallet at de var imot testing på dyr, men i hvilken grad ungdommen har dybdekunnskap om produktene, kommer ikke fram i undersøkelsen.

– Jeg vet at The Body Shop ikke tester på dyr, i hvertfall. Ikke Urban Decay heller, og jeg bruker faktisk en øyenskygge fra de, og den er veldig god. Den er ikke testet på dyr, og det syns jeg er veldig bra, men jeg bruker også mye fra MAC og Chanel som er testet på dyr og det er nesten litt trist, sier Victoria K Joys (16) til NGVmedia.

Også Sunniva Horvei (17) sier at hun er helt i mot testing av kosmetikk på dyr, men hun sier også at hun ikke tenker over det når hun handler.

Dårlig forbilde skaper økning i dyretesting
I Kina er det det lovpålagt at alt av kosmetikk skal testes på dyr før de kommer inn i landet, noe som har gjort at tidligere selskap som ikke drev med dyretesting har nå begynt. Dette har gjort at NOAH`s Ja – og Nei – lister har endret seg. De listene inneholder hvilken selskap som har dyretesting og ikke, slik at det blir enklere for folk å velge noe som ikke er testet på dyr.

Susanne Lybæk I Dyrevernalliansen sier at hun opplever at folk generelt bryr seg om at produkter er testet på dyr, og velger å unngå det når de har mulighet.

-Derfor er det viktig å spre informasjon, slik at forbrukere kan ta etiske valg, mener Lybæk.

Tekst og foto: Hege Kyte

Kommentarer