Med dataspill som læringsverktøy

Spilldesigner og utvikler av serien «Extra Credits» James Portnow trakk i går ettermiddag oppmerksomheten til lærere fra hele Hordaland til Nordahl Grieg Videregående skole.

Spillworkshop: F.v: Tobias Staaby og Aleksander Husøy, spillpedagoger på NGV, James Portnow fra Extra Credits, Linn Søvig fra UiB, og Ole Andreas Jordet, spillutvikler fra Krillbite.
Spillworkshop: F.v: Tobias Staaby og Aleksander Husøy, spillpedagoger på NGV, James Portnow fra Extra Credits, Linn Søvig fra UiB, og Ole Andreas Jordet, spillutvikler fra Krillbite.

«Kringsatt av fiender», en workshop om spill i undervisning, gikk av stabelen i går på Nordahl Grieg vgs. I samarbeid med prosjektleder Linn Søvig fra UiB var workshopen arrangert for lærere i Hordaland, samt andre interesserte.

Lærere både med og uten erfaring med spill fra klasserommet fikk lære hvordan spill kan brukes i undervisning.

Med seg hadde Søvig James Portnow, som er et stort internasjonalt navn i datspillsamannhenger. Portnow holdt foredrag om hvordan spill benyttes i amerikanske skoler, og hvordan elevene har utbytte av læringsmetoden.

Tilfeldig møte med James
– James Portnow har åpenbart stor interesse for spillbransjen i Norge, mener Linn Søvig og forklarer at hun først hørte om James for tre år siden da hun selv nylig ble med i spillbransjen, og ble med på arrangementet «Konsoll».

– En av de vi samarbeidet med inviterte James tilfeldig. Vi hadde ikke trodd han ville komme, forteller hun.

I forkant av prosjektet «Kringsatt av fiender» har Portnow vært i Norge i over to måneder.

Se opptak av livestreamen fra konferanse her. (artikkelen fortsetter under videoen)

Lokale krefter
I tillegg til James Portnows foredrag og workshop fortalte Tobias Staaby og Aleksander Husøy, lærere ved Nordahl Grieg Videregående skole, om sin erfaring med dataspill i klasserommet. De to har satset på læring gjennom dataspill på Nordahl Grieg Videregående skole i flere år.

Foto: James Portnow demonstrerte en undervisningstime med spillet Democracyl. Deltakerne løste spillet i plenum.
Foto: James Portnow demonstrerte en undervisningstime med spillet Democracyl. Deltakerne løste spillet i plenum.

Savnet eleverfaringer
En av deltakerne på workshopen, Kjetil Brathetland fra Opplæringsavdelingen i Hfk, mener det var nyttig.

– Det var veldig kjekt med konkrete innsyn, også på hvordan elevene opplever den typen undervisning, sier han. Likevel savner han å høre om erfaringene fra elevene selv. Det er nemlig lett for en lærer å si at metoden er vellykket og at elevene trives med det.

– Elever som forteller var det eneste jeg savnet, og vi tok opp at vi ønsker oss elevforedrag neste gang, sier han.

«Ikke-gamere»
Brathetland mener, i likhet med flere andre lærere på workshopen, at dataspill er godt for elevenes motivasjon i faget. Det vil likevel som oftest være elever som ikke spiller mye, og kanskje syns det kan være vanskelig.

– Det vil være slik uansett form for undervisning, sier Bratthetland og mener det vil være bra for de mindre spillinteresserte også, ved å ha variasjon i timene og knytte spillingen til oppgaver.

– Vi må også ta hensyn til elever som ikke trives med dataspill, eller ikke kan spillene godt, forteller Linn Søvig og legger til idéen om å lage et videospill hvor man kan lære seg det grunnleggende med å spille.

– Et mulig prosjekt kan være å lage et dataspill hvor man blir bedre til å spille dataspill, ler hun.

Tekst: Christine Johnsen
Foto: Tonje Li

Kommentarer