– Lærerne streiket for fremtidens elever

Tom skule

KOMMENTAR: To veker med streik er endeleg over. Dei fleste elevar er ikkje akkurat overlykkelege for dette, men nokre er glade for å endeleg starte på det siste året.

Lærere over hele landet har vært i streik siden juli, og for første gang i historien har en lærerstreik rammet norsk skole fra skolestart. Lenge lå det an til å bli en langvarig streik og bekymrede foreldre, elever og rektorer har fått publisert kronikker på rad og rekke de siste ukene.

Lærerne streiket for fremtidens elever
-Hvis elevene mister sine suverene veiledere etter kl 1530 er det en tragedie. Digitalt samarbeid må løftes og gis samme verdi som analogt, skrev Lin Holvik, rektor ved Nordahl Grieg Videregående skole, på Twitter om verdien i markeringen de streikende gjorde. Som elev ved skolen til Lin kan jeg skrive under på at digitalt samarbeid på kveldstid noe jeg har verdsatt høyt for å få den oppfølgingen jeg trenger.

Lærerne har streiket for å gi meg muligheten til å fortsette å utnytte mine skoledager så godt som mulig, og få skolegangen tilpasset mine egne behov. De har streiket for å fremdeles kunne planlegge samtaler med meg og for å høre om jeg har det bra på skolen og på privaten. Lærerne mine har streiket for å kunne være der for meg gjennom sosiale medier, telefon eller på itslearning på kveldstid, hvis det er noe jeg lurer på eller ønsker å ta opp.

De har streiket for muligheten til å ha kontakt med mine foresatte etter at de er ferdige på jobb, for å følge meg opp best mulig som individ. De streiket for å kunne komme forberedt til hver eneste time, armene full i rettede prøver med ferskt blekk fra kvelden før. Lærerne har streiket for oss elever.

Streiken stjal verdifull undervisning
I går, mandag, ble Utdanningsforbundet og Kommunenes kommunalforbund omsider enige om en løsning som skal være til fordel for alle, og til fordel for fremtidens skole.

Men hvor er fordelene med streiken for oss som er elever i dag, som allerede har mistet hele sytti verdifulle undervisningstimer? Avisene flommer over med bekymrede lærere, rektorer og elever som prøver å finne en løsning på alle timene som allerede etter to uker har blitt «frastjålet».

Det er undervisningstimene som for oss avgangselever også er kjent som forberedelse til våre siste eksamener på obligatorisk skole. Forberedelse som blir skjøvet inn i ettermiddagene våre, feriene våre, kanskje til og med vil det påvirke mai måned og russefeiring.
Streiken var viktig for fremtidens skole. Lærerne og Utdanningsforbundet tok en viktig beslutning da de satte i gang streiken, og det var en viktig kamp de kjempet gjennom. Likevel stikker det i flink pike-syndromet mitt at det er oss elever som må tåle støyten som oppstod når pensum viste seg å bli forskjøvet.

Tekst og bilde: Christine Johnsen og Adrian Aarland

 

Kommentarer