– Våt skinke og tørre skiver frister ikke

IMG_6680

Mange ungdommer dropper den tørre matpakken til fordel for fristende kjøpt mat. Dette fører til mer pengebruk og usunne vaner.

NGVmedia skrev på onsdag om at mange ungdommer kjøper usunn mat i lunsjen.

Konsentarsjonsvansker
Helsesøster ved Nordahl Grieg videregående, Marit Stene, mener et usunt kosthold kan ha negative konsekvenser for konsentrasjonen på skolen.
– Jeg tror det er veldig vanskelig for de ungdommene som har det usunne kostholdet å se den sammenhengen, sier hun. Hun mener også at det er veldig vanskelig å dempe søtsuget, som så mange ungdommer strever med. Hun sammenligner det med å slutte å snuse eller røyke.

-Lettbrus øker søtsuget
– Når man er vant til å spise hele tiden, å alltid putte noe i munnen, vil søtsuget være der konstant. Men jo mindre søtt man spiser, jo mindre søtsug vil man ha, sier Stene. Hun hevder at lettbrus, særlig Pepsi Max har noe i seg som gjør at søtsuget blir større. Stene sier at fristelsene er rundt oss hele tiden, og at ungdom har mer penger i dag som de kan bruke på mat.
– Jeg tror det har blitt litt normalt å ikke ha med seg matpakke, og det er litt dumt, sier hun.
Elev ved Nordahl Grieg videregående, Henrik Høvik Solheim (18), er en av ungdommene som kjøper lunsj hver dag, og mener at matpakke ikke er like fristende.

- Jeg kjøper ikke lunsj fordi det er "in", men fordi det er min personlige preferanse, sier Solheim.
– Jeg kjøper ikke lunsj fordi det er «in», men fordi det er min personlige preferanse, sier Solheim.

Bruker 500 kr på lunsj i uken
Solheim mener at lunsjen man kjøper smaker mye bedre enn de tradisjonelle matpakkene.
– Matpakken inneholder kanskje våt skinke og tørre skiver, og det er ikke så fristende, sier han. Henrik bruker mellom 300 og 500 kroner på lunsj i uken, og går oftest på McDonald´s.
– Jeg foretrekker pris over sunnhet, for jeg vil gjerne ha så mye mat som mulig for pengene, sier han. Henrik forteller at et sunt kosthold ikke er så viktig for han, men at han tenker på konsekvensene det kan føre til.
– Jeg har høy forbrenning, så det legger seg ikke på kroppen, sier Solheim. Dette er Hilde Vindenes (16) helt uenig i.

Matpakke er sunnere
– Det er sunnere med matpakke, og man vet hva som er i det, sier Vindenes. Hun har med seg matpakke på skolen nesten hver dag. Hun sier dette er fordi hun ikke liker å bruke så mye penger på mat. Fotballtrener og kostholdsekspert, Tom Selmer, mener at så mange ungdommer kjøper lunsj ute fordi det er “in”. Jakop Kjellstad (16), tror det er noe i denne beskrivelsen. Han tror det er blitt “in” fordi det er en enkel løsning. Han er også en bruker av den tradisjonelle matpakken.

Gidder ikke å lage matpakke
– Et sunt kosthold varer lengre enn et dårlig kosthold, sier Kjellstad. Fra høsten 2007 ble det innført skolefrukt på alle ungdomsskoler, skriver OA.no. I år har den nye regjeringen fjernet skolefruktordningen.

Skolefrukten var verdsatt
Helsesøster Marit Stene synes at det er dumt at ungdomsskolene ikke lenger har skolefrukt.
– Det jeg har hørt fra mine kollegaer, er at skolefrukten ble veldig verdsatt og elevene synes den var god, sier hun. Hun sier også at det ikke er så mange ungdommer som har med seg frukt på skolen. Noen skoler har forbud mot at elevene har med seg snop på skolen. Dette mener Stene er fornuftig.
– Det er lettere å avstå søtsug hvis det ikke er tilgjengelig, sier Stene.

Tekst og foto: Elin Marie Gjeraker (2MKC) og Petronelle Halvorsen (2MKC).

Kommentarer