– Sykkelsporten er ingen versting

Kritikerene dømmer sykkelsporten som en versting, men er den det i følge statestikkene? (Illustrasjonsbilde)
Kritikerene dømmer sykkelsporten som en versting, men er den det i følge statestikkene? (Illustrasjonsbilde)

KOMMENTAR:  Årets sykkelsesong er i gang, og forhåpentligvis kommer det ingen store dopingskandaler i år. Sykkelsporten har fått mer enn nok kritikk.

Nå er jeg lei, altfor lei. Jeg har lest, side opp og side ned om hvor grufull sykkelsporten er. Om at sporten burde blitt kastet ut av OL, om at sporten er gjennomkorrupt, om at sporten er rett og slett er full av drit.

Jeg har drevet med sykling i snart 6 år, og det er kanskje ikke en mannsalder, men når jeg har likevel rukket å se hvor hardt de har jobbet for å renske opp i sporten ved å  sparket sjefene for UCI. Det er jo som å sparke sjefene i FIFA i fotball! De har innført blodpass, flere dopingkontroller og tatt tak i gamle saker. De siste 6 årene har de største stjernene blitt felt og sporten har blitt endret. Men hva er det som gjør at kritikere bør roe seg nå? Hva er det som gjør meg lei?

De siste årene har sykkelsporten gjort alt den kan for å renske opp i den skitne fortiden, men er den egentlig så skitten forhold til andre idretter? I følge kritikerne, ja? Ifølge statistikken, nei! Blant de 10 beste sprinterne på 100 meter i 2013 har 5 av 10 på et eller annet tidspunkt blitt tatt for doping. Men ingen stiller spørsmål ved at Usain Bolt løper to tideler raskere enn årets raskeste doperene.  Om dette ikke minner om da Lance Armstrong vant syv Tour de France på rad fra 1999-2005, så vet ikke jeg.  Poenget er jo at når de beste sprinterne blir tatt, blir det ikke forsidesaker av det, men hadde en topp 10 rytter i verden blitt tatt, hadde det blitt forsideoppslag og stort rabalder.

Simon Vinnes mener  andre sporter må renske opp i sin egen dopingproblematikk før de angriper sykkelsporten (foto: privat)
Simon Vinnes mener andre sporter må renske opp i sin egen dopingproblematikk før de angriper sykkelsporten (foto: privat)

Ser dere ikke at det ikke bare er sykkelsporten som er ille? Når 300 medaljevinnere i friidrett fra VM og OL siden Sydney i 2000 har blitt tatt for bruk av ulovlige midler, viser det at sykkelsporten slett ikke er en versting. Et annen eksempel er dopinglegen Fuentes som var skyld i en stor dopingsak innenfor sykkel i 2006. Nå 8 år seinere foregår det en rettsak mot han i den spanske domstolen i Madrid. Fuentes har ikke lov å forklare seg om mer enn det som handler om doping innenfor sykkelsporten. Han har likevel sagt til spansk presse at dersom han får lov til å fortelle alt om alle han har dopet, hadde det blitt krise i spansk idrett, og Spania sitt landslag i fotball ville ha mistet flere VM-titler. Det handler ikke bare om idrett, men også om politikk. For blir fotball funnet skyldig mister de ikke bare titler men de mister massiv av turister og sitt renomme som idrettsland. Men om en spansk syklist hadde blitt tatt i doping, hadde det ikke betydd noe for turismen eller Spania sitt renomme som idrettsnasjon.

Dette er noen av årsakene til hvorfor sykkelsporten blir fremstilt som en versting, men sannheten er at sykkelsporten er ærlig med seg selv, og de prøver å rydde opp i sine egne feil. Det er jo noe galt med de andre idrettene når en fotballtrener som Arsenals trener Arsene Wenger etterlyser flere dopingtester, når sprintere i friidrett ser ut som body buildere, eller når en langrennsløper står uberørt ut etter å ha vunnet 50 km fri i OL i Salt Lake City.

Nå må dere åpne opp øynene deres å se på statistikkene og ikke bare lese hva kritikere skriver, for helt ærlig, de har rett og slett ikke peiling.

Kommentarer