– Cheeseburger til lunsj er ikke så gale

IMG_6647

Kostholdsekspert advarer og Meny er bekymret: Stadig flere ungdommer dropper den tradisjonelle matpakken, og får penger av foreldrene til å kjøpe det de vil til lunsj. 

Foreldrenes feil
60 % av kundene i lunsjrushen på McDonald’s Laguneparken er ungdommer. Fotballtrener og kostholdsekspert Tom Selmer mener det er foreldrenes feil at ungdom spiser usunn mat til lunsj.
– Det er “In” å handle ute. Dagens matvaner er fullstendig forandret fra hvordan det var 15 til 20 år tilbake. Foreldre gir penger til barna, som de kan bruke på hva de vil i steden for å gi dem den tradisjonelle matpakken, sier Selmer.

Ungdom kjøper mest cheeseburger
Akwesi Asante, daglig leder på McDonald´s Laguneparken mener de har mange sunne alternativer.
– Vår Chicken Salsa er ikke usunn. Den har stekt kylling, salat og salsa saus. Andre sunne alternativer vi har er salater og noen retter med grillet kylling i stedet for frityrstekt, sier han. I lunsjtiden er det flest ungdommer som handler på McDonald´s. Asante forteller at ungdom kjøper mest cheeseburgere og Chicken Salsa som er det billigste de har.
– Big Tasty og Quarterpounder har for mye kalorier for ungdom. Men jeg synes ikke at en cheeseburger til lunsj er så gale, mener han.

rogerhjertås
Daglig leder på Meny, Lagunen Roger Hjertås, har plassert frukten startegisk i butikken for å få ungdom til å spise sunnere.

Ungdommer spiser for lite frukt
På Meny på Lagunen Storsenter kommer det mellom 50 og 100 ungdommer for å kjøpe lunsj hver dag. Det de kjøper mest av er boller, brus og varm mat.
– De kjøper altfor lite frukt, sier daglig leder Roger Hjertås.
– Jeg synes det er litt skremmende egentlig, når det finnes så mye annen god mat som de kan spise. Sunn og billig.

Hjertås forteller at Meny tilrettelegger for sunnere alternativer ved at de har frukt og grønt med en gang man kommer inn i butikken.
– Det er ikke så mye vi kan gjøre for at ungdommer skal velge sunnere mat, men vi har salatbar og ferskmat som fiskekaker, som er et billig alternativ til boller, sier Hjertås.

bigbite
Bige Bite kritsieres for å ikke ha sunne produkter, men hevder selv de fokuserer på nøkkelhullmerking og grovehetsskala.

Grovbrød valgt fremfor fint
Tom Selmer er fotballtrener og er omgitt av ungdommer hele tiden.
– For å gjøre ungdommer mer motivert til å spise sunt, kan man lage en “skrekk-kampanje” om usunn mat, uten å krenke noen, forteller han. Han mener dette kan få ungdom til å innse hvor usunt de faktisk spiser.
Selmer forteller at matkjeder som McDonald’s, Bigbite, Subway og Burger King ikke har noen sunne alternativer.
– Det er vanskelig for disse kjedene å gjøre maten sunnere, men det som kunne blitt gjort på matbutikker er å lage en ferdiglaget skolelunsj for en billig penge.

Daglig leder på Bigbite på Lagunen Storsenter, May-Linn Olsen sier de legger frem de sunne produktene deres.
– Vi har et veldig sunt grovbrød. Det har tre streker på den grove skalaen og er nøkkelhullmerket, sier hun. May-Linn forteller også at hun merker at flere og flere ungdommer velger det grove brødet overfor det lyse.

Tekst og foto: Elin Marie Gjeraker (2MKC) og Petronelle Halvorsen (2MKC).

Kommentarer