Se meg når jeg er perfekt

Selfie
Ungdommen og kjendiser har i alle fall en ting til felles: «Self(ie)»-promotering på høyt nivå (Illustasjonsbilde)

Sosiale medier domineres av det lille bildet, som gjorde at vi forelsket oss i oss selv. Michelle Obama har gjort det, Pave Francis har gjort det og Norges statsminister, Erna Solberg, har gjort det – alle er med på leken.

En ung jente holder opp smarttelefonen sin og presser frem et smil og lang hals. Hodet i riktig vinkel, håret ligger plettfritt nedover langs skulderen, sånn nå er det perfekt…

“Klikk…”

Et nytt selfie er tatt. Håper på mange “likes”…

Sekunder senere er selvportrettet tilgjengelig på Instagram. Det er hashtaget med #selfie og havner blant alle de 82 millioner andre innleggene under samme hashtag.

bilde.PNG

I skrivende stund var det over 82 millioner treff på #selife på Instagram.                                                                                   

Fjorårets nyord
Hvis du ikke vet hva en selfie er, er du allerede utenfor ifølge den engelsksåpråklige ordboken Oxford English Dictonary, som kåret “selfie” til årets ord for 2013 og dermed la det til på listen over ord som presist oppsummerer året som gikk. Den respekterte ordboken forklarer ordet som et selvportrett, oftest tatt med en smarttelefon, som blir lastet opp til et sosialt nettverk. Ordet “selfie” brukes som en moderne variant av et “klassisk selvportrett”.  Den første registrerte bruken av ordet var i 2002, da en australsk student postet et bilde av et kutt han hadde fått i leppa etter en fest “sorry about the focus, it was a selfie” skrev han på et nettforum. I dag brukes selifie av alt fra tenåringer, til kjendiser, presidenter og astronauter ute i verdensrommet. Tro det eller ei, det er også blitt tatt “dyre-selfies” (#animalselfies).

rs_1024x576-140302191349-1024.Oscar-Selfie-Ellen-JLaw-Julia-Brad.jl.030214.jpg
Twitter: Under oscar-utdelingen inviterte Ellen Degeneres en hel haug av kjendiser til tidenes  selfie-bilde for å slå en rekord på flest retweets. Under bilde skrev hun “If only Bradleys arm was longer. Best photo ever”.

Reklame for oss selv
Selfie er nå blitt en så stor trend at den verdenskjente talkshowverten Ellen Degeneres ble sponset for å ta selfies under Oscar-utdelingen 2014. Bildet satt ny rekord på antall retweets, hvor blant annet skuespillerne Bradley Cooper, Brad Pitt, Julia Roberts og Maryl Streep var med. Slik brukes selfies som reklame og selvpromotering av både kjendiser og andre mennesker, men stort sett handler det om å vise sin ungdommelige og attraktive side.

– Jeg mener at man liker å bli sett, og at vi liker å kunne kontrollere hvordan verden ser oss. I tillegg har man jo muligheten til å kunne redigere bildene og da kan man vise verden det man vil de skal se av deg, sier psykolog Stian Midtgård.

Ngv Media spurte ti personer om hva som gjør at de tar selfies. Syv av disse personene mener det handler til en viss grad om et ønske om bekreftelse av attraktivitet. Ved å dele selfiene på store nettsamfunn som Facebook og Instagram får andre muligheten til å bekrefte og avkrefte andres attraktivitet gjennom “likes” og kommentarer.
Forskningspsykolog, Peggy Drexler har skrevet en artikkel om hva selifes sier om deg. Da nevner hun blant annet at; Trikset med selfies kan være å se på hvorfor du tar dem, og hva de gjør for deg.

Det som teller mest
Drexler skriver også at det å poste bekreftende selfies kan virke styrkende. De kan hjelpe å omstille industristandarden for skjønnhetsidealet, men de kan også bidra til å forsterke ideen om at det som teller mest i denne verden, er hvordan ting og mennesker ser ut.

instavic.jpg
Se meg, se meg! (Illustrasjonsfoto)

#Selfie #Me #Sefliewednesday #Sefliebum #Selfies #Nofilter #Nomakeup

Likesene strømmer inn…

Tekst og foto: Anine Nilsen og Marie Madsen

 

Kommentarer