– Risikoen for å bli tatt er veldig liten, jeg tenker ikke så mye over det

Langing Norild og Henriette
Mange ungdom ser ikke problemet med å «lange» alkohol. Ungdommene på bildet er bare modeller, og har ingen ting med denne saken å gjøre. (Illustarsjonsfoto)

Flere ungdom over 18 år kjøper alkohol til mindreårige. Selv om de vet konsekvensene, er det mange som ikke bryr seg.

NGVmedia har snakket med en person som innrømmer å ha kjøpt alkohol til mindreårige. Han ønsker å være anonym så vi har valgt å kalle han “Petter”.

Petter si han langer opp til flere ganger i uken som vennetjenste. Han er veldig klar over konsekvensene, men mener det skal mye til for å bli oppdaget.
– Som oftes sender man bare et par tekstmeldinger, sletter dem og møter vedkommende ved et uovervåket område, sier Petter som aldri har aldri blitt tatt i å lange

Bryr seg ikke
– Har du samvittighet til å holde på med dette når du vet at noe kan hende på fylla med de du langer til?
– Jeg tenker ikke så mye over det, de vet godt om konsekvensene av å drikke selv. Jeg kjøper som regel kun til de jeg kjenner godt og vet kan kontrollere seg i fylla.

Seks måneder i fengsel
Langing av alkohol er ulovlig og medfører selvfølgelig straff. Man kan risikere opp til seks mnd fengsel, flere tusen i bot eller prikk på rullebladet.

Politiet ungdomssekjsonen sier at de både ser og hører ungdommer som inntar alkohol.
– Påtreffer vi ungdommer beruset, varsler vi foreldre. Ungdommer under 18 år har heller ikke lov å bære med seg alkoholholdige drikker, da tar vi det fra dem og ringer foreldre.

– Kroppen tåler ikke like mye alkohol som en voksen kropp gjør. Man kan få blackout, og dermed kan det skape uro og angst for ungdommene. Det er en grunn til at det er 18 og 21år aldersgrense på alkohol, forteller politiet.

Halvparten svarte ja
NGVmedia spurte 70 personer over 18 år om de solgte alkohol til mindreårige. Hele 50% av deltakerne svarte “ja” til at de solgte alkohol til mindreårige. 35 av personene sa det var en vennetjeneste, fem av personene sa at det var mot betaling og en vennetjeneste.

I samme undersøkelse spurte vi om de visste konsekvensene av å lange til mindreårige. 51 av 70 deltagere over 18 svarte ja, 11 personer visste om noen av konsekvensene, 5 personer svarte “nei” mens 8 personer svarte “bryr meg ikke”.

Kontakater vektere
Ansatte på Coop Lagunen har lenge vært vitne til langing av alkohol.
– Det er en del, vi kontakter vekterene så tar de kontakt med vedkommende og beslaglegger alkoholen, forteller en ansatt som øsnker å være anonym.

Hun synes også at det er tullete og dumt av ungdommer å kjøpe alkohol til mindreårige.

Ødelegger framtiden deres
– De ødelegger bare for seg selv, for når de blir tatt så vil det ødelegge framtiden deres. For de er det ingen big deal men for de som ønsker å komme inn på politihøyskolen i fremtiden så kan det være nok til at de ikke kommer inn. Så de bare ødelegger for seg selv.

Hun mener grunnen til at det er så mangen som kjøper er fordi de skal tøffe seg og fordi de vil hjelpe vennene sine som kanskje er noen uker eller måneder yngre. Så hun tror ungdommer gjør det for å være snill men de forstår ikke alvoret av det.

Tekst og foto: Henriette Bottolfsen og Norild Tuvin Stakkestad

Kommentarer