Fra S til M på to butikker

hovedbilde - klesstørrelser
Du har kanskje merket opptil flere ganger at du har måttet gått opp en størrelse større enn normalt når du har handlet klær. NGVmedia har gått i butikker og prøvd klær for å se om dette er et stort tilfelle i norske kjeder.

I 2013 startet et rykte om at kleskjeder bevisst bruker små størrelser i sine klær. Kjeden Abercrombie and Fitch gikk ut og sa at de produserte størrelser for slanke, unge og “kule” jenter og gutter. Ifølge Dailymail har kjeden fortalte direkte at de mindre “kule” og litt kraftigere ungdommene ikke skulle få lov til å bruke deres klær. Selve ryktet vil være med på å skape et kroppspress hvor du kun vil passe i klær hvis du ikke er for stor.

NGVmedia har sjekket forholdene i norske klesbutikker, og har prøvd klær i fire forskjellige ungdomsbutikker på Lagunen Storsenter. For å få en rettferdig undersøkelse prøvde vi samme type bukser og overdeler i butikkene. Det var små forskjeller i alle butikkene hvor det var noe som passet litt bedre og dårligere. Men det var spesielt i en av de fire butikkene vi merket at vi måtte gå opp en hel størrelse i forhold til normal størrelse i alle klærne vi prøvde.

sidebilde.jpg

NGVmedia tester norske klesstørrelser
Vi prøvde helt enkle overdeler i størrelse small og jeans bukser i størrelse 26 og small.

Vi gikk først en tur innom Vero Moda. Vi tok med oss en bukse i størrelse small og medium, og samme størrelser i overdelen vi tok med oss. Det var greit at første butikken vi gikk innom hadde normale størrelser.

Vi tok turen videre innom Cubus. På Cubus hadde de andre størrelser i bukser og tok med oss str. 26 og 27. Vi tok her med oss en mer pyntet overdel i str. S og M. Som en liten skuffelse her passet ikke buksen i str. 26 så bra. Her måtte vi opp i str. 27 for å finne den som satt best på. Overdelen passet supert i str. S og vi gikk ut av butikken egentlig ganske fornøyde hvor vi kun måtte opp en liten størrelse i buksen.

Vi måtte gå opp til M
Neste butikk var nå Bik Bok. Dette er nok butikken som er mest ettertraktet av unge jenter. Vi håpet her på å finne et bra resultat. Vi tok med oss både under- og overdel i S og M. Samme som Cubus var buksen for liten i vår normal størrelse og vi måtte gå opp til M for å finne den som passet. Overdelen hadde samme problem. For at den skulle sitte behagelig og fint på måtte vi gå opp en størrelse og endte med at både over- og underdel måtte brukes i str. M.

Hennes & Mauritz var vårt siste stopp på turen. Som vi gjorde i alle de andre butikkene fant vi frem en overdel i str. S og M og en bukse i str. 26 og 27. Det var her vi var mest fornøyd med størrelsene. Buksen i str. 26 var super og overdelen passet helt perfekt. Dette var en strålende siste tur.

Ingen kommentar
Bik Bok og Cubus er begge medlem av Varner-Gruppen. Det var i disse butikkene vi fant de største forskjellene hvor i begge butikkene måtte vi gå opp en størrelse i buksene. For å prøve å finne ut om dette var gjort bevisst eller om det var ren tilfeldighet at disse butikkene var de som hadde litt små størrelser prøvde vi å kontakte Bik Bok for en kommentar om klesstørrelsene.

Bik Bok svarte ikke på våre henvendelser.

Diskriminerende
Det at Abercrombie and Fitch kjeden kunne bekrefte at for dem var det faktisk en sannhet at de lagde klær for de tynne og “kule”, mener noen at det skapte et stort kroppspress for unge. Det at kjeden også står frem med at de kun vil ha godt trente og pene mennesker som sine ansatte gjør ikke selve ryktet noe bedre.

– Det at de går ut og forteller dette direkte har jeg ingen sans for, forteller psykolog Arild Nordal.

– Dersom du prøver disse klærne og du ikke passer i de, vil du kanskje føle at det er noe gale med deg. Men slik som Abercrombie har fortalt at de vil lage klær for de som er kule har ingenting med kroppsform å gjøre. Det er diskriminerende og lite inkluderende, avslutter Nordal.

Gikk ut med en beklagelse
Et par uker etter at Abercrombie kjeden hadde stått frem i media at det var slik de arbeidet kom det en beklagelse. De unnskyldte seg for uttalelsene sine.

Noen kleskjeder har gått inn for “downsizing”. D2 skriver at <<…ulike klesmerker har forskjellige størrelser, alt etter hvilken kvinnetype merket hendvenner seg til.>> Dette gjør at en t-skjorte i en butikk kan være størrelse small (32-34) egentlig er en medium (36-38). For å styrke selvtilliten til kjøperne kan de dermed passe inn i en t-skjorte i størrelse small som nå er 36-38.

DSC_0490.jpg

Tekst og foto: Marte Omdal Bødtker og Victoria Skår Sydnes

Kommentarer