– Dette revolusjonerer spillverden

Spillteknologien har nettopp tatt et stort seg videre med den nye konsollgenerasjonen med Playstation 4 og Xbox One. Men noe som har gått umerket forbi norske medier, er Virtuix Omni.

Omni er en tredemølle spesiallaget for spill. Det er en sirkulær maskin som registrerer hvilken retning du løper i, hvor fort du løper og hvilke bevegelser du lager. Den kommer med spesialdesignede sko, og anbefales å bruke sammen med Oculus Rift for den beste spillopplevelsen.

Produsenten forteller at maskinen er designet med små spor som de spesiallagde skoene vil gli gjennom når du beveger deg. Med sensorer i disse sporene registrerer maskinen hvor fort du går og hvilken retning du går i, samtidig som et slags belte rundt magen vil registrere hvor du lener deg og sikrer samtidig at du ikke faller. Maskinen er den første av sitt slag som er åpen for forhåndsbestilling, men ikke alle er overbevist om at dette er noe positivt.

 product-view21

Virtuix Omni er en 360-graders tredemølle som gjør at man kan løpe fysisk og få de samme bevegelsene i spillet. (Foto: Virtuix)

Døgnflue
– Det er en maskin for spesielt interesserte, sier Kristine Mæland (17). Som mange andre tenåringer har Kristine gaming som hobby, og sammen med venner spiller hun spill fra mange forskjellige sjangre. Men hun er overbevist om at Omni er en døgnflue.

Spiller for å slappe av
– Jeg tviler på at de fleste gamere kommer til å ta nytte av den, de spiller for å slapppe av.

Til vanlig spiller Kristine spill som Fable, Skyrim og Halo. Selv om Virtuix har brukt Skyrim som en del av markedsføringen, er Kristine ikke overbevist om at maskinen kommer til å slå an hos den gjennomsnittslige gamer.

– Teknologi kan bli brukt til både positive og nyttige formål, men denne typen teknologi har liten verdi for samfunnet, mener hun.
Lærer ved Nordahl Grieg Videregående skole, Tobias Staaby, er ikke enig.

– Dette vil revolusjonere spilling
Tobias har fått mye omtale for sin bruk av spill i undervisningen. Han mener at Omni vil åpner en rekke nye muligheter for spillverden.

– Du må ofte sprinte i spill som Battlefield og Call of Duty for å komme deg i dekning. Hvis man må sprinte på ekte for å bevare ditt eget skinn i denne typen spill, så vil jo det gi sofaslitere rundt om i landet motivasjon til å komme seg opp og gå i en virtuell verden.

Ulikt Kristine, mener Tobias at Omni har kommet for å bli. Han forklarer hvordan Nintendo Wii slo an som en av de første med kroppskontroller, og hvor intuitivt det er i motsetning til vanlige spillkontrollere.

bild

Tobias Staaby (t.v.) mener Omni er en positiv utvikling. Kristine Mæland (t.h.) er ikke enig. 

En kontroller alle kan bruke
– Jeg kunne gi Wii-kontrolleren til min far eller min mor som begge nærmer seg 60, og de skjønte med en gang hva de skulle gjøre. Jeg tror bevegelseskontrollere har kommet for å bli, sier Tobias.

Samtidig forteller han om hvordan størrelsen vil gjøre det vanskelig for folk flest å ha den, og at den ikke vil bli allemannseie i nær framtid. Men denne typen bevegelseskontroll mener Tobias vil slå an.

Når det kommer til bruk av Omni i utdanning, er Tobias usikker.

– Oculus Rift, ja. Jeg vet ikke helt hvorvidt denne 360-graders tredemøllen vil gjøre seg relevant, men jeg skal ikke si aldri. Kanskje jeg skal spørre rektor om vi kan få en sånn en i tillegg til Oculus Rift.

Revolusjonerende teknologi
Med avansert teknologi og nye løsninger har spill blitt en av verdens største markeder. Nye konsoller har nettopp blitt lansert fra både Microsoft og Sony, og markedet har gått inn i en ny epoke. Med teknologi som Microsofts kinect og Sonys Playstation Camera har gaming blitt tatt til en nytt nivå.

Tekst og foto: Malin Hauge Erdal (2MKC)

Kommentarer