Det er hardt å være ungdom i et samfunn som dreier seg om likes.

KOMMENTAR: 1,2 milliarder likes blir delt ut hver dag. 55 millioner bilder legges ut hver dag. 150 millioner aktive brukere. Vi prøver alt vi kan på å få så mange likes som mulig på bildene vi deler på det populære, sosiale mediet… Instagram. 

For noen år siden laget jeg min første instagram-konto. Som ungdomsskole elev og foto-glad følte jeg at jeg endelig hadde funnet appen som kunne gjøre bildene mine gode. Det jeg ikke visste for 3 år siden var at jeg senere skulle få konkurranse med hele verden. En helt annen konkurranse en jeg hadde innbilt meg.

Helt siden Instagram ble lagt ut i App-store, høsten 2010 har bruken bare økt og økt. På litt over 3 år har 16 milliarder bilder blitt redigert og delt. Antallet av brukere som er registrert gir en bruker økning på 105 000 brukere hver dag. Alle prøver å tjene på instagram-bølgen. Brukere prøver å hente inn likes, nettsider prøver å selge likes og aviser og nettsider skriver om hvordan du kan få både likes OG følgere. Som bruker graver du etter likes så langt som du kan komme, og bruker gjerne en hashtag for at flere skal få tilgang til å se akkurat ditt bilde. Vil du ha følgere velger du å legge ut bilder du er fornøyd med. Den moderne hashtagen #selfie, hvor du legger ut bilde av deg selv er tagget hele 86,216,260 ganger på Instagram. Og med de forskjellige filterne du kan legge på bildene dine, kan du alltid ha et perfekt sluttprodukt.

Instagram-bølgen har også skapt kjendiser. Bergensjenten Marit Isachsen har klart å skaffe seg flere følgere enn Jenny Skavlan. Hanna på 22 år har fått hele 10.000 følgere av å legge ut bilder av maten hun lager. Hvis du nå kan ende opp som kjendis gjennom bilder du redigerer og publiserer er dette en stor trekk kraft som gjør instagram helt unik.

Marte Bødteker spør  hvorfor skal det være så tilfredsstillende å få likes fra mennesker du ikke vet hvem er.
Marte Bødteker spør hvorfor skal det være så tilfredsstillende å få likes fra mennesker du ikke vet hvem er. (Foto: Privat)

Måten instagram blir brukt på viser verden en helt annen side av hvem vi egentlig er. Enkelte tenker kun på likes og får ikke bildet nok likes, slettes det etter noen timer. Vi jakter og jakter etter likes og kommentarer så til slutt ligner ikke bildene en gang på oss selv. Frykten for å få lite likes skaper et større press på å se bra ut på bildene. Med effektene som ligger inne i appen kan du forandre deg masse. Når mennesker begynner å se perfekte ut, kommer misunnelsen og hatet. Ved denne typen bruk av sosiale medier skapes det hat-kontoer som legger ut bilder av de de ikke liker.

Daglig klikker jeg meg innom Instagram, flere ganger for dagen egentlig, for å se hvem som har lagt ut “selfies”, hvem som har lagt ut bilder av ferien de er på og hvem som legger ut skrytebilde av alle de dyreste tingene de eier. Det er hardt å være ungdom i et samfunn som dreier seg om likes. Å publisere et bilde på instagram synes jeg egentlig er kjekt fordi mennesker fra hele verden kan se og gi meg tilbake meldinger, men allikevel stoppes jeg av frykten for likes. Hvorfor skal det være så tilfredsstillende å få likes fra mennesker du ikke vet hvem er, kun fordi det er likes?

Foto og tekst: Marte Omdal Bødtker

 

Kommentarer