De fattige som sliter i superrike Norge

fattigdom

KOMMENTAR: Norge. En velferdsstat. Et av de rikeste landene i verden, og et av de dyreste landene å bo i. Men selvom nordmenn i gjennomsnitt er rike, betyr ikke det nødvendigvis at alle i landet er det.

Hvis man er fattig i Norge er man fattig i forhold til hva andre i landet tjener, ikke hva andre i verden tjener. Man lever ikke i absolutt fattigdom men i relativ fattigdom ifølge NAV. Det høres jo kanskje greit ut, men når man bo i et dyrt land og har en relativ lav inntekt og har en familie resulterer dette i at mange sliter økonomisk. Det finnes støtteapparater som for eksempel NAV som man kan få økonomisk støtte fra, men dette dekker jo ikke alt man nødvendigvis trenger.

Hvis nordmenn drar på feire til andre land, får man kjøpt mer for pengene. Og med valutaforkskjellene kan en relativt fattig nordmann være rik i Filippinene. Men hvis folk kommer til Norge er det omvendt, de får ofte mindre for pengene. For eksempel nå nylig var det to turister som kom til Bergen og valgte å sove ute på en benk isteden for å bo på et hotell på grunn av at det var så dyrt. De fortalte til BT at de kjøpte en øl i England for omtrent 15kr, men da de skulle kjøpe i Oslo kostet det 100kr.

betsy
Betsy Hellebust mener vi trenger et økt fokus på fattige i Norge

Mange rusmisbrukere lever i relativ fattigdom, og i ifølge BT er det over 600 mennesker som ikke har et sted å bo. De blir ofte da kastet ut av leilighetene sine og ender opp med å bo ute. Et eksempel på det er de to rusmisbrukeren i loddefjord som ble kastet ut av leiligheten sin og endte opp med å ikke ha tak over hodet.  Det er jo galskap at et rikt land skal være dyrt å bo i. Som nevnt glemmer folk at ikke alle i Norge er rike. Men hva skjer med de som lever i relativ fattigdom i Norge når de såvidt har penger til barnehage for barna og husleie? Og selvom mange får hjelp er det jo forsatt en god håndfull som ikke får det.

De siste årene har antallet unge fattige endret seg. Før var det de eldre som var de fattigeste, men når er det blitt de unge. NRK skrev at i 2013 var ⅓ av de fattige i Norge mellom 18-34 år. Dette høres kanskje ikke ut som noe stort, men det at folk er fattige i en ung alder er ikke noe å ta lett på. Når en person akkurat er ferdig med utdanningen sin, er det sannsynelig at de har lån, og skal betale dette ned. Det jeg vil frem til er at hvis noen tar et studielån og bruker mange år på å betale dette ned, og så senere skal ta boliglån resulterer dette i en ond sirkel av gjeld som vil at kanskje flere år å betale ned. Abcnyheter kunne i 2013 melde at det kostet mellom 55.00-110.000 mer for å bo alene enn med en samboer.

En av de mest utsatte gruppene når det er snakk om fattigdom er innvandrere. Selfølgelig er det ikke snakk om alle, men en del.  Mange innvandrer kommer fra steder der de kanskje har opplevd krig, politisk uro eller naturkatastrofer og noen har lav utdannelse og lite erfaring. Noe som kan føre til dårlige betalte jobber.  SSB hadde en undersøkelse om fattige innvandre i Norge, og fant ut det var et flere innvandere enn etniske norske som levde i fattigdom. I rapporten kommer det frem at mellom 55-60% av innvandrerne fra Afrika, Asia og Sør-Amerika forblir fattige de to første årene. Etter 5 år halveres antallet fattige. Jeg tror innvandrere ofte sliter økonomisk fordi ofte har de lav utdannelse og lite jobberfaring noe som resulterer i dårlige og da lite betalte jobber.

Det at Norge har gratis utdanning og helsetjenester grunnet at vi betaler høye skattepenger er til hjelp for mange, og mange avhenger av dette. Men selvom noe er gratis blir mat, bensin og bolig dyrere og dyrere hvert år. I 2012 hadde Eurostat en prisundersøkelse og fant ut at norske priser lå 51% over gjennomsnittet for EU-land. Og det er lite som tyder på at dette har gått ned siden da. Jeg mener at selvom Norge tilpasser priser er det nødvendig å tilpasse de enda mer. For som sagt kan jo de rike kjøpe mer, enn de fattige som ofte glemmes når vi lever i et land som er så rikt.

Tekst og foto: Betsy Maimuna Hellbust 

Kommentarer