Tester omstridte armbånd

2_web
Power Balance lover gull og gode resultater for idrettsutøvere verden over med sine armbånd som angivelig skal ha en effekt på styrke, fleksibilitet og balanse.

I januar 2011 ble selskapet Power Balance saksøkt for villedende markedsføring og de trakk seg fra markedet i november samme året. Nordahl Grieg vgs gjør nå vitenskapelige tester på de omstridte armbåndene.

Under hele konferansen foregår et stort eksperiment i gymsalen angående armbåndene og deres egentlige effekt. Øystein Tennfjord Engelsen er ansvarlig for eksperimentet, og er selv kritisk til at armbåndene faktisk har noen effekt.

Det brukes ett Power Balance-armbånd og ett placebo-armbånd og det blir målt balanse med begge to, helt tilfeldig. – Det viktigste med eksperimentet er at testdeltakerne ikke vet hvilket armbånd de har på seg, forteller Øystein. Det er randomisert hvilket armbånd deltakerne har på seg under første og andre test. Vet de hvilket armbånd det er kan det ha en psykisk påvirkning på holdningen.

4_web
Matematikklærer Øystein Tennfjord Engelsen

Tvilsom effekt
Selskapet Power Balance ble pålagt av Australian Competition and Consumer Commission å innrømme at effekten på armbåndene ikke kunne dokumenteres vitenskapelig, og at all markedsføring er ulovlig.

Selskapet QuarterInk har likevel importert armbåndene til Norge og de selges blant annet gjennom butikkjeden Intersport.

Vitenskaplige undersøkelser
Mot slutten av konferansen vil workshopen forhåpentligvis ha nok deltakere innom til å regne seg frem til sannheten gjennom statistikker som skal publiseres matematikkfaglig. – Dette er jo vinn-vinn for oss. Finner vi ut at det ikke har noen målbar effekt kan vi jo gå ut med forskningsbasert bevis, forteller Øystein.

– Viser det seg at det virker er det jo bare å handle inn, legger han til spøkefullt.

Les også: Hørende legger premissene for hvordan døve skal leve

Les også: Sitter ikke med henda i fanget

Les også: Høres ut som den skal eksplodere

Tekst: Christine Johnsen (2MKA), Foto: Tuva Maria Åserud (2MKB)

Kommentarer