Sitter ikke med henda i fanget

forside

 -Flesteparten av de som bruker tegnspråk som førstespråk er hørende, født av døve. Du kan si at de får tegnspråk gjennom morsmelka, forteller Sonja Myhre Holten.

Hun har fløyet til Bergen hele veien fra Oslo for å delta i Fremtidskonferansen på Nordahl Grieg Videregående skole. Skolen er en knutepunktskole, som betyr at de har et tilpasset opplegg for døve og hørselshemmede. Sonja er ansatt i Språkrådet og jobber som første rådgiver med ansvar for tegnspråk.

Stillingen til Sonja som språkrådgiver gjør at tegnspråket får en høyere offentlig status. Alle språk lever i tett kontakt med hverandre. Minoritetsspråk og majoritetsspråk påvirker hverandre. Det norske tegnspråket har påvirkning fra det danske.  – Vi bytter og låner, forteller hun.

bruk1

Å kunne et språk betyr ikke nødvendigvis at du kan snakke norsk, spansk eller engelsk. – Du har et førstespråk, enten det er norsk eller tegnspråk, sier Sonja. Organisasjonen deres, Språkrådet, jobber for å gjøre folk mer oppmerksomme på tegnspråk, og at hørselshemmede og døve ikke skal behøve å føle seg tilrettelagt for handikappede. – I Brasil er det faktisk døve som ikke får lov til å gifte seg, forteller Sonja. Det er fremdeles vanlig i mange land å diskriminere hørselshemmede.

bruk
Sonja Myhre Holten

Marit B. Kolstadbråten fortalte i foredraget sitt på Fremtidskonferansen tirsdag om fire år gamle Arnold og moren hans som ble forlatt av faren da det kom frem at Arnold var født døv. – I Afrika er det vanlig at foreldre plasserer barna sine på internatskoler og forlater dem der for alltid uten penger, fortalte Marit.

Marits organisasjon, Deaf-Aid, jobber med hørselshemmedes utfordringer i Kenya og ellers i Afrika og sender i år ned ungdommer fra videregående skoler som faddere for å hjelpe barna. (Les også)

Sonjas arbeid omfatter norske skoler og utfordringene hørselshemmede kan treffe i næringslivet. – Tegnspråk er et av de fem offentlig anerkjente språkene i Norge, forteller hun. Nå ønsker hun å anerkjenne det også på folkemunn.

Se intervju med Sonja Myhre Holten

Les også: Gi poeng for toalettvasking

Les også: Lær deg å lære

Les også: Spill er ikke bare lesing, det er skriving og lesing

 

Tekst: Christine Johnsen (2MKA), Foto: Kristin Eidsheim (2MKB)

Kommentarer