Det er umulig å være perfekt

perfect1
Vi går lenger for å være perfekte. Når vi har prøvd alt, tyr vi til å manipulere virkeligheten. Men hva er et sunt kroppsbilde?

På workshopen «The Perfect Me» viser medielærer Siren og Lars bilder av elever. Alle elevene har samme munn og samme nese. Ingen av dem har noen kviser eller rødheter i ansiktet.

-Når man tar plastisk kirurgi er vi ute etter det samme, det perfekte, sier Siren Halvorsen for å forklare hva poenget med bildene er. Elevene er stille. Videre blir det forklart at manipulering av bilder  ikke bare foregår i reklame. Nå til dags er det ikke uvanlig at privatpersoner som bloggere eller facebook-vennene dine manipulerer bildene sine før de går på nett. Det handler om å være sitt «perfekte» selv, mener foredragsholderen.

Vi sammenligner oss med det umulige

Vi har en vane av å sammenligne oss med hverandre. Lars Skulstad får frem poenget ved å si at en person som vokser opp på en øde øy ikke vil bry seg om sitt eget utseende. De hadde ikke hatt noe å sammenligne seg med og dermed ville de ikke hatt noen særlig formening om hva som er skjønnhet. Ved å sammenligne oss selv med andre gjør vi det vanskelig å føle seg vakker. Ved å sammenligne oss selv med en manipulert virkelighet av en person, gjør vi det umulig. Vi strekker oss mot det uoppnåelige.

Elevene på workshopen påstår at de vet at de fleste av modellene på reklameplakater er manipulert. -Selv om man vet det, så sammenligner vi oss med det ubevisst, forteller Lars deretter. Lars Skulstad er psykologilærer i tillegg til medialærer.


perfect4Prosjekt perfekt: Det «perfekte» kostholdet

Det er en annen side til kroppspresset. Alt inneholder kalorier. På workshopen «prosjekt perfekt» tar de opp hva som er et sunt kosthold. Vi skal være tynne og alle bladene forteller deg hva du skal spise for å oppnå dette. Solveig Aasen som er workshopholder oppfordrer til diskusjon. Hun får fram poenget om at vi får forskjellige beskjeder over alt. Forskere garanterer vekttap, men garanterer de konsentrasjon og sunnhet? Det bladene garanterer er idealkroppen, er ikke nødvendigvis sunt.

Les også: Falling Down – Musikkvideo

Les også: Hvordan bli et A-menneske

Les også: Framtidens foto

Tekst:Monica Olsen (2MKC), Foto: Tuva Maria Åserud (2MKB), Video: Henrikke Rasmussen (2MKA)

Kommentarer