Lær deg å lære

heppell

I dagens tradisjonelle skole, sitter alle elever bak en pult med en lærer som gir en forelesning. Stephen Heppell hadde torsdag en forelesning for alle elever om alternative løsninger for å gjøre skolehverdagen lettere, mer spennende og ikke minst mer lærerrik. 

Heppell reiser rundt i hele verden og observerer hvordan de forskjellige skolene gjør det. Noen skoler hadde humørlys med farger som forandret seg utover dagen. Rød, fant elevene ut, er den beste fargen å våkne opp til.

Stephen viste eksempler fra skoler hvor elevene har den kreative friheten til å bestemme selv. Noen skoler hadde innført selvstudier hvor alle barn har ansvar for sin egen læring med lærer til disposisjon, for de som trenger den ekstra hjelpen. På flere av skolene hadde elevene makt til å bestemme hvordan skolen skulle se ut, og det hadde ofte en fysisk funksjon som lyddempende paraplyer eller tepper i taket. Ut fra det Stephen har sett, kan noe så enkelt som å være på skolen uten sko på, hjelpe elevene til å lære bedre.

Det viktigste poenget, i kjølvannet av toaletthygiene og arkitekturidéer, ville Stephen få frem er at vi må lære hvordan vi skal lære. Læring utvikles og endres mens tidene endres. Vi kan sammenligne olympiske utøvere med elever.
– De spanske skøyteløperne får ikke bedre resultater av den sammen treningen og kostholdet som de hadde året før, bruker han som eksempel. Poenget er at elevene heller ikke kan få bedre av resultater av de samme læringsteknikkene de brukte for ti år siden.

Les også: Hørende legger premissene for hvordan døve skal leve

Les også: Stjel og lær kreativitet

Les også: Gi poeng for toalettvasking

Tekst: Monica Olsen (2MKC) og Christine Johnsen (2MKA), Foto: Marte Omdal Bødtker (2MKA)

Kommentarer