Hvordan bli et A-menneske

rgjir
Sliter du med å stå opp om morgenen? Får du ikke sove om kvelden? Har du vanskelig for å holde deg våken på skolen? Ingvild Saxvig har tatt doktorgrad i ungdom og søvn, og hun har noen tips til hvordan du kan forbedre hverdagen din.

Søvn er ekstremt viktig for å fungere godt på skolen, og i samfunnet generelt. Det er veldig mange som drar seg opp hver morning og tenker at «I dag skal jeg legge meg tidlig!» men utover dagen blir man mer og mer våken, og når man sitter der på kvelden, lys våken, er det siste man vil å sove.

Søvnmangel kan føre til depresjon
Om man har vansker med å sovne om kvelden og er veldig trøtt på morningen kan det oppstå et sosialt jetlag.  Sosialt jetlag er et relativt nytt begrep som refererer til manglende samsvar mellom den indre biologiske rytmen og den sosiale rytmen. Et sosialt jetlag vil ha konsekvenser for hvordan man fungerer i samfunnet. Om man legger seg sent, og står opp tidlig, får man etter hvert stor søvnmangel, og det blir vanskelig å fungere like godt på skole og jobb.

Forskning viser at ungdom med søvnmangel sliter mer med angst og depresjon. Dette kan komme av at mange ikke mestrer hverdagen med sosialt jetlag. Søvnmangel og døgnrytme er også assosiert med mer røyking, alkoholbruk og dårligere skolekarakterer.

wejifjwe
Ingvild Saxvild sammen med Frøydis Hamre.

Ond sirkel
Saxvig forteller også at perioden rett før en skal sove, ofte er den vanskeligste perioden å sovne. Melatonin-nivåene er nemlig veldig lavt på denne tiden.
Lys er veldig sentralt når det kommer til søvnproblemer. Melatonin kalles også mørkehormonet. Når lys treffer øynene, stanser utskillelsen. Medier som TV, PC og mobil er derfor forstyrrende for søvn. Medier kan også være forstyrrende fordi man kanskje driver med noe som engasjerer mye. Om man for eksempel spiller et TV-spill eller leser noe interessant på nettet rett før en skal legge seg kan det gjøre at en blir mer våken. Mange prøver også å ta igjen for tapt søvn med middagslurer og å sove lenge i helgene. Dette fører da til en ond sirkel der det blir enda vanskeligere å sovne når man burde på kvelden.
 

Ungdommer er biologiske B-mennesker

Det er også biologiske faktorer som spiller inn på at mange ungdommer sliter med søvn. «Ungdommer er biologisk B-mennesker,» forteller Saxvig. Den forsinkede søvnfasen man ser hos ungdom er relatert til pubertal modning. Man har også sett dette på tvers av kulturer og dyrearter.

Råd til hvordan man kan forbedre søvn

Ta vare på søvnbehovet
– Stå opp til noenlunde samme tid hver dag, også i helgene
– Ikke sov midt på dagen (evt max 20 min)
– Vær fysisk aktiv, men ikke for seint på kvelden

Ta vare på døgnrytmen
– Få nok dagslys, spesielt tidlig på dagen
– Unngå sterkt lys på kveldstid

Unngå aktiviteter som gjør deg våken på kvelden
– Ikke drikk koffeinholdige drikker etter klokken fem.
– Unngå store måltider for seint på kvelden

Les også: Myteknusing i skolen

Les også: Bygger Nordahl Grieg i Minecraft

Les også: Hele verden i et klasserom

Tekst: Ylva Michelsen (2MKC), Foto: Tuva Maria Åserud (2MKB)

Kommentarer